ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 2: Συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για τη συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας θέλει η Κομισιόν

Nord Stream 2
AP

Η αμερικανογερμανική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 πρόκειται να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, απαιτεί συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συζητήσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συμφωνίας ΗΠΑ-Γερμανίας με τα κράτη μέλη. Αυτό θα γίνει για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέτρα θα συντονίζονται καλά στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες παράτασης της συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η οποία λήγει το 2024», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στις επικρίσεις για τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τη δήλωση, η Γερμανία θέλει να τηρήσει τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του λεγόμενου τρίτου πακέτου εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χαιρετίζει αυτό», τόνισε.

Το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για τον αγωγό Γερμανίας-Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα και δημοσίευσαν κοινή δεσμευτική δήλωση υποστήριξης της Ουκρανίας. Ο σχεδόν ολοκληρωμένος αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τα έσοδα της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της χώρας.

Οι ΗΠΑ επέκριναν τον Nord Stream 2 για χρόνια και εξακολουθούν να αντιτίθενται στο έργο, αλλά τώρα παραιτούνται από περαιτέρω κυρώσεις.

Η θέση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο μελέτησε προσεκτικά το κείμενο της αμερικανογερμανικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χαιρετίζει, αλλά και σημεία με τα οποία διαφωνεί, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι «στο κείμενο υπάρχουν κάποια σημεία με τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και κάποια σημεία τα οποία είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε».

«Η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει υπεύθυνος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή κάποιες θέσεις της συμφωνίας με τις οποίες η Μόσχα διαφωνεί.

Συγκεκριμένα ο Πεσκόφ επισήμανε την διαφωνία του Κρεμλίνου με την αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας, στην οποία «γίνεται λόγος για την διαρκή χρήση εκ μέρους της Ρωσίας του ενεργειακού ζητήματος ως όπλου και ως εργαλείου άσκησης πολιτικών πιέσεων», λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε τους ενεργειακούς της πόρους ως εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων.

Το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί και με την διατύπωση της συμφωνίας που λέει ότι η Ρωσία προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες και εκδηλώνει επιθετικότητα στην Ουκρανία, αλλά και εκτός των ορίων της Ουκρανίας.

«Ούτε στην Ουκρανία, ούτε εκτός των ορίων της δεν υπήρξε καμία επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας, ούτε προέβη η προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες».

Αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης της συμφωνίας που υπάρχει με την Ουκρανία για την διέλευση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ είπε ότι η παράταση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το 2024, θα μπορεί να ορισθεί αποκλειστικά από το πόσο αποδοτική θα είναι από οικονομικής απόψεως. «Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικά οικονομικής σκοπιμότητας και απόδοσης» είπε ο Πεσκόφ.

Βέμπερ: Τέτοια έργα θα πρέπει να αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU), επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ προτρέπει τη Γερμανία να ενεργεί ευρωπαϊκά και όχι εθνικά σε προβληματικά έργα εξωτερικής πολιτικής όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Στο μέλλον η Γερμανία πρέπει να συζητά και να αποφασίζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικά έργα αυτής της διάστασης. Ο στενός συντονισμός με τους εταίρους της ΕΕ και τους δυτικούς συμμάχους είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η ρωσική ή κινεζική ηγεσία, Η επιτευχθείσα αμερικανογερμανική συμφωνία είναι πάνω απ΄όλα ένα μήνυμα προς τη ρωσική ηγεσία να μην καταχραστεί πολιτικά τον αγωγό», δήλωσε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

«Η Ουκρανία δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί λόγω του αγωγού, Ωστόσο, η (συμφωνία) αφορά κυρίως στον περιορισμό ζημιών. Η βασική απόφαση για τον Nord Stream 2 εξακολουθεί να είναι εις βάρος της Ευρώπης στο σύνολό της και της Ουκρανίας. Χωρίς τις υπηρεσίες του πρώην Σοσιαλδημοκράτη (SPD) καγκελάριου του Γκέρχαρντ Σρέντερ στον Πούτιν, ο αγωγός θα ήταν αδιανόητος. Αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, TASS

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά στο Νewsbomb.gr: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνω ορντινάτζα κανενός

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων