ΚΟΣΜΟΣ

EMA- Κορονοϊός: Έγκριση της χρήσης του εμβολίου της Moderna για εφήβους

εμβόλιο
AP

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του Spikevax για άτομα 12-17 ετών.

Τη χρήση του εμβολίου Spikevax (Moderna) για τον κορονοϊό σε άτομα ηλικίας 12-17 ετών ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για 18 και άνω.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η χρήση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στους 18 και άνω. Σημειώνεται πως το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τις ενέσεις να γίνονται στο χέρι, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

Η επίδραση του Spikevax διερευνήθηκε στο πλαίσιο μιας μελέτης με τη συμμετοχή 3.732 παιδιών 12-17 ετών. Η μελέτη αυτή έδειξε πως το Spikevax προκαλούσε συγκρίσιμη ανοσολογική αντίδραση στα άτομα 12-17 ετών με αυτήν που παρατηρείται στα άτομα 18-25 ετών. Γενικότερα, τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα 12-17 ετών είναι παρόμοια με αυτήν στους ενήλικες.

Ως προς τις πιο κοινές παρενέργειες, είναι παρόμοιες με αυτές στους ενήλικες: Πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλος, πόνος σε μύες και αρθρώσεις, ναυτία, πυρετός κ.α. Οι παρενέργειες αυτές είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και περνάνε μέσα σε μερικές ημέρες από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, λόγω του μικρού αριθμού παιδιών/ εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν μπορούσαν να εντοπιστούν νέες, ασυνήθιστες παρενέργειες ή να αξιολογηθεί ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτισας.

Γενικότερα πάντως, επιβεβαιώθηκε η ασφάλειά του, με τελικό συμπέρασμα πως τα οφέλη υπερέχουν των ρίσκων.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με αυτό της Moderna, έχει ήδη λάβει έγκριση για χορήγηση σε παιδιά άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ, τον Καναδά και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έφηβοι γενικά αναπτύσσουν λιγότερο σοβαρές μορφές ασθένειας της Covid-19 σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά δεν είναι ανοσοποιημένοι απέναντι σε μολύνσεις και συνδράμουν στη μετάδοση του ιού εντός του πληθυσμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Αυτή είναι η αμοιβή σε γιατρούς - φαρμακοποιούς για εμβολιασμούς και κλείσιμο ραντεβού