ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Οι χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα για να καταπολεμήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα

Toυρίστρια στην Πορτογαλία
Τουρίστρια στην Πορτογαλία

Η Ευρώπη «σφίγγει τα λουριά» εν μέσω φόβων για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι κυβερνήσεις εγκαινιάζουν προγράμματα διαβατηρίων εμβολιασμού και εφαρμόζουν νέα μέτρα, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν μία καλοκαιρινή «έξαρση» κορονοϊού.

Καθώς η σχολική περίοδος τελείωσε, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί φθάνουν πλέον στην Ευρώπη για διακοπές, σε χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα αρχίζει να γίνεται κυρίαρχη - και η Ευρώπη απαντά με νέα περιοριστικά μέτρα, γράφει ο Guardian.

Ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, με τη Μάλτα να απαγορεύει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τη Γερμανία να εισάγει αυστηρότερους κανόνες καραντίνας για άτομα που φτάνουν από την Ισπανία και την Ολλανδία.


«Οι αρχές απο την Ελλάδα και την Ιταλία έως τη Γαλλία και την Πορτογαλία εφαρμόζουν ευρέως τα διαβατήρια εμβολίων για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αν και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν τη χρήση αυτού του όρου, ο οποίος προκαλεί αντιδράσεις» γράφει η εφημερίδα.

Η Ιταλία απαιτεί πλέον αποδεικτικό εμβολιασμού - μέσω του πανευρωπαϊκού «πράσινου πιστοποιητικού» - για μία σειρά από δραστηριότητες από την επίσκεψη σε μουσεία, μέχρι την άσκηση σε γυμναστήρια ή την είσοδο στον κινηματογράφο.

Παρόμοιοι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ στη Γαλλία προκάλεσαν διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων ακροδεξιοί ακτιβιστές. Ωστόσο, οι περισσότεροι Γάλλοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει τα νέα μέτρα.

Στην Ελλάδα, τα μπαρ και τα εστιατόρια υποδέχονται πλέον μόνο εμβολιασμένους πελάτες στο εσωτερικό, περιορισμός που επιβλήθηκε και στην Πορτογαλία στις αρχές Ιουλίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει πλέον κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και οι πολιτικοί επικαλούνται την ταχεία εξάπλωση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής μορφής κορονοϊού για να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα που περιορίζουν μεγάλο μέρος των δημόσιων δραστηριοτήτων για τους μη εμβολιασμένους.

«Η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μεγαλύτερη απειλή από τις άλλες μεταλλάξεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. «Το πράσινο πάσο δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μην κλείσουμε την οικονομία. Χωρίς εμβολιασμούς, όλα θα πρέπει να κλείσουν ξανά».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε για τους συγκεκριμένους κινδύνους που προκαλεί η Δέλτα, καθώς η τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει την προσαρμοστική νομισματική της πολιτική, εν μέσω πανδημίας.

«Η επανέναρξη μεγάλων τμημάτων της οικονομίας υποστηρίζει μια έντονη ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών. Αλλά η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα μπορούσε να μειώσει αυτήν την ανάκαμψη σε υπηρεσίες ειδικά στον τουρισμό και τη φιλοξενία» πρόσθεσε.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, η οποία με τη σειρά της είναι 60% πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή που σύμφωνα με εκτιμήσεις «γεννήθηκε» στηην Κίνα, σύμφωνα με τον Martin Hibberd, καθηγητή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει οτι, 10 άτομα που έχουν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος κορονοϊού θα μεταδώσουν την ασθένεια σε περίπου 25 άλλα άτομα, χωρίς περιορισμούς όπως το locckdown ή οι εμβολιασμοί. Όμως, 10 άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα θα μεταδώσουν την ασθένεια σε 60-70 άτομα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα τον ίδια «ισορροπία τρόμου» μεταξύ του εμβολιασμού και της παραλλαγής Δέλτα που επικρατούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετούς μήνες.

«Είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τα πήγε καλά με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικίες άνω των 50, παρ’όλα αυτά εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερες νοσηλείες από ό, τι θα ήθελε το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή, οπότε θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη. Και νομίζω ότι η απάντηση είναι περισσότεροι εμβολιασμοί» καταλήγει ο Hibberd.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης