ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός, αγνοούμενοι και πολλοί τραυματίες από την έκρηξη στο Λεβερκούζεν

Λεβερκούζεν
EPA

Πυκνοί μαύροι καπνοί και προειδοποιήσεις για «ακραίο κίνδυνο» από τις αρχές μετά την έκρηξη στο Λεβερκούζεν.

 

Ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 16 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών στο Λεβερκούζεν.

Η έκρηξη, η οποία έλαβε χώρα σε βιομηχανικό πάρκο, ακολουθήθηκε από πυρκαγιά. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών χαρακτήρισε την πυρκαγιά στο πάρκο Chempark, που διαχειρίζεται η Currenta, ως «ακραία απειλή».

Σύμφωνα με την Currenta η έκρηξη έγινε σε χώρο με δεξαμενές, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα για τέσσερις αγνοούμενους εργαζομένους. Δεκαέξι άλλοι τραυματίστηκαν, τέσσερις εκ των οποίων είναι σοβαρά.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε στην BILD εκπρόσωπος της εταιρίας Currenta, στις εγκαταστάσεις της οποίας σημειώθηκε η έκρηξη, «το περιεχόμενο της δεξαμενής ήταν διαλυτικό».

Πυκνός μαύρος καπνός αναδυόταν από το σημείο της έκρηξης, όπου, όπως σημειώνει η BILD, γίνεται η καύση απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Το νέφος που δημιουργήθηκε κατευθυνόταν, σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου της περιφέρειας Rheinisch-Bergisch, προς τις περιοχές Μπουρσάιντ και Βερμελσκίρχεν, ενώ η οσμή είναι αισθητή έως το Ζόλινγκεν και το Βούπερταλ. Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή «ΝΙΝΑ», μέσω της οποίας, με μήνυμα «ακραίου κινδύνου», ενημερώθηκαν οι κάτοικοι να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να διατηρήσουν πόρτες και παράθυρα κλειστά.

Η Koelner Stadtanzeiger μεταδίδει στο μεταξύ ότι από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατασκευαστικές εταιρείες απομακρύνουν ογκώδη απορρίμματα από τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη δυτική Γερμανία και τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις της Currenta, για διαλογή και καύση.

Η έκρηξη έλαβε χώρα στις 9.40 πμ (τοπική ώρα), προκαλώντας πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις στο Chempark, βιομηχανικό πάρκο για εταιρείες χημικών, μεταξύ των οποίων η Bayer και η Lanxess, όπως ανέφερε η Currenta, που διαχειρίζεται το Chempark.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε.

Σειρήνες και μηνύματα συναγερμού στην εφαρμογή της γερμανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας έκαναν λόγο για «ακραίο κίνδυνο».

Αυτοκινητόδρομοι είχαν κλείσει, και η αστυνομία ανέφερε πως οι οδηγοί θα έπρεπε να αποφεύγουν την περιοχή.

Πάνω από 30 εταιρείες λειτουργούν στο Chempark του Λεβερκούζεν, μεταξύ των οποίων οι Covestro, Bayer, Arlanxeo και Lanxess.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45άρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες