ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ και πρόταση από τη Ρωσία για απεγκλωβισμούς από το Αφγανιστάν

αεροδρόμιο Καμπούλ
AP

O γγ του ΝΑΤΟ συνομίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Όπως έγραψε στο twitter ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εργάζεται στενά με την ΕΕ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για το συντονισμό και τη διευκόλυνση των απεγκλωβισμών».

Σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε και η πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία έγραψε στο twitter: «Συζητήσαμε σήμερα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τη δύσκολη κατάσταση στο Αφγανιστάν. Συντονίζουμε τον απεγκλωβισμό του προσωπικού και των οικογενειών τους. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας που δημιούργησε η νέα κατάσταση και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις ευάλωτες ομάδες.»

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει, επίσης μέσω του twitter, ότι συνομίλησε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης της G7. «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών, του τοπικού προσωπικού και των οικογενειών τους. Τα δικαιώματα των Αφγανών, ειδικότερα των γυναικών και των κοριτσιών, θα παραμείνουν βασικό μας μέλημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της ΕΕ για να τους υποστηρίξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ έχει συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, αύριο 20 Αυγούστου στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), «για να συνεχιστεί ο συντονισμός και να συζητηθεί η κοινή προσέγγιση για το Αφγανιστάν». Η συνέντευξη Τύπου του Γενς Στόλτενμπεργκ είναι προγραμματισμένη αύριο στις 5.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαθέσει αεροσκάφη της πολιτικής της αεροπορίας για να μεταφέρουν Αφγανούς πολίτες από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες της Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας για να μεταφέρουν με πτήσεις οποιονδήποτε αριθμό Αφγανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών σε οποιεσδήποτε ξένες χώρες εκδηλώσουν ενδιαφέρον να τους δεχθούν και να τους φιλοξενήσουν», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου.

Η ίδια δεν είπε τίποτα για το εάν η Ρωσία θα δεχθεί Αφγανούς.

Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες που θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν κατέκλυσαν την Δευτέρα τον μοναδικό διάδρομο προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεολόγος Μαλεσίνας: Ο 14χρονος πέρναγε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιές γιατί «του άρεσε ο καπνός»