ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: 22.000 νεκροί άμαχοι σε αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα από τις 11/9/2001

drone
Αμερικανικό drone τύπου Predator.
AP

Το ανθρώπινο κόστος του 20ετούς «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» υποδεικνύουν στοιχεία που έχουν αναφερθεί για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ.

Επιθέσεις αμερικανικών drones και επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 22.000 αμάχων – και ενδεχομένως μέχρι και 48.000 – από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό Airwars, που ασχολείται με θέματα απωλειών και βλαβών μεταξύ αμάχων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η ανάλυση, με βάση την παραδοχή των ίδιων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πως έχουν προβεί σε 100.000 αεροπορικά πλήγματα από το 2001, αποτελεί μια απόπειρα υπολογισμού των θανάτων αμάχων ανά τις διάφορες συγκρούσεις οι οποίες συνθέτουν το «ψηφιδωτό» του αποκαλούμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται εν όψει της 20ής επετείου της «9/11», με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να έχει δεσμευτεί να δώσει τέλος στους «αιώνιους πολέμους» των τελευταίων δύο δεκαετιών, και στον απόηχο της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Από τότε που ανέλαβε, ο Μπάιντεν έχει μειώσει την έκταση των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων, στο πλαίσιο μιας επίσημης εξέτασης/ αξιολόγησης της αμερικανικής πολιτικής ως προς τα drones.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθέσεις κατά του ISIS στη Συρία, τις συγκρούσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και πλήγματα εναντίον ανταρτών και τρομοκρατών στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Πακιστάν και τη Λιβύη, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 91.340 αεροπορικά πλήγματα σε 20 χρόνια, μεταξύ των οποίων 9.000 εναντίον του ISIS. Με βάση το σύνολο αυτό το Aiwars υπολόγισε ότι «ενέργειες των ΗΠΑ πιθανότατα σκότωσαν τουλάχιστον 22.679 αμάχους, με τον αριθμό ενδεχομένως να φτάνει τους 48.308».

Με βάση αυτή την έρευνα, η πιο θανάσιμη χρονιά των δύο δεκαετιών για τα θύματα – αμάχους των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων ήταν το 2003, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5.529 άμαχοι, σχεδόν όλοι κατά την εισβολή στο Ιράκ. Η επόμενη χειρότερη ήταν το 2017, με τουλάχιστον 4.931 αμάχους, οι πιο πολλοί στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και στη Συρία. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν τις εκτιμήσεις περί μεγίστων αριθμών, η χειρότερη χρονιά φαίνεται πως ήταν το 2017, με μέχρι και 19.623 νεκρούς, σχεδόν όλους στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο απολογισμός για τα αμερικανικά πλήγματα (που, όπως παραδέχεται ο οργανισμός, είναι ανακριβής) εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των 387.000 που θεωρείται ότι έχουν σκοτωθεί από όλες τις πλευρές στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας«, σύμφωνα με το Costs of War Programme του Πανεπιστημίου Brown.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Με τριαντάφυλλα στα χέρια αποχαιρετούν για δεύτερη μέρα τον Έλληνα συνθέτη

Κηδεία Mad Clip: Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας του - «Γιατί αγόρι μου να φύγεις;» (video)

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, κοντά στη σκήτη της Αγίας Άννας