ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ επικεφαλής της κυβέρνησης – Οι υπουργοί των Ταλιμπάν

Γκάνι Μπαραντάρ
Ο Μουλάς Γκάνι Μπαραντάρ τέθηκε αναπληρωτής επικεφαλής της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Αφγανιστάν: Ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχήμα που επέλεξαν οι Ταλιμπάν για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν από εκπρόσωπο της νέας επικρατούσας δύναμης στη χώρα, επικεφαλής της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τέθηκε ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ.

Αναπληρωτής θα είναι ο Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, που θεωρείται ωστόσο ο νο1 την ιεραρχία των Ταλιμπάν, με τον Αμίρ Χαν Μουτάκι να ορίζεται ως υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

Αντίστοιχα, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Σεραχουντίν Χακάνι, ενώ υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας θα είναι ο Μουλάς Γιακίμπ.

Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

Ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ είναι στη λίστα τρομοκρατών των Ηνωμένων Εθνών και ηγείται τα τελευταία χρόνια της ισχυρής «Rehbari Shura», της επιτροπής των ηγετών των Ταλιμπάν που είναι υπεύθυνη για όλες τις καθοριστικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

Η καταγωγή του Μουλάς Χασάν Ακχούντ είναι από την περιοχή της Κανταχάρ, στην οποία «γεννήθηκαν» οι Ταλιμπάν. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος και απολαμβάνει τον σεβασμό όλων των μελών του. Οι υπόλοιποι ηγέτες των Ταλιμπάν θεωρούν πως έχει περισσότερο θρησκευτικό υπόβαθρο παρά στρατιωτικό, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστός για τον ισχυρό του χαρακτήρα και την αφοσίωσή του στο κίνημα.

Την τελευταία 20ετία, ο Μουλάς Χασάν Ακχούντ ήταν πολύ κοντά με τον Χιμπατουλάχ Ακχουνζάντα, θρησκευτικό ηγέτη των Ταλιμπάν και άνθρωπο πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Τα τελευταία 40 χρόνια στην ιστορία του Αφγανιστάν, αυτή θα είναι η μοναδική κυβέρνηση που θα καταφέρει να έχει υπό τον έλεγχο της όλη την επικράτεια της χώρας. Η «ορκωμοσία» της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει την Τετάρτη (08.09) αν δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, μετά και την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων που θα την απαρτίζουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test για μαθητές: Ξεκινά η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κρούσματα σήμερα: 2.807 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 38 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 388 οι διασωληνωμένοι

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Μετά τους θυελλώδεις ανέμους έρχεται διήμερο κακοκαιρίας