ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ουκρανία πόλεμος με τη Ρωσία
AP

O γενικευμένος πόλεμος αποτελεί ενδεχόμενο, είπε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζητώντας συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας γενικευμένος πόλεμος με τη γειτονική Ρωσία είναι ένα ενδεχόμενο, και θα επιθυμούσε να έχει μια ουσιώδη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνόδου YES (Yalta European Strategy) εάν θα μπορούσε να υπάρξει στα αλήθεια ένας γενικευμένος πόλεμος με τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε «νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει».

«Είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, μα δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα» πρόσθεσε.

Το Κίεβο είπε ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων από το 2014.

Ο Ζελένσκι είπε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είχαν βελτιωθεί, μα σχολίασε το ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει ξεκάθαρη απάντηση στο αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – μια κίνηση που σίγουρα θα εξόργιζε τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε λάβει…σαφή απάντηση ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» είπε. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη εδώ και καιρό». Παράλληλα πρόσθεσε πως η άρνηση ένταξης της Ουκρανία θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, ενώ θα συνέφερε τη Ρωσία.

Οι εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυξήθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν εντάθηκαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορα.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία πως έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ο Ζελένσκι πιέζει για συνάντηση με τον Πούτιν στην εμπόλεμη ζώνη. «Ειλικρινά, δεν έχω χρόνο να σκέφτομαι για αυτόν» είπε ο Ζελένσκι την Παρασκευή. «Με ενδιαφέρει περισσότερο το αν θα μπορούσαμε να συναντηθούμε ουσιωδώς, όχι ως δήλωση, όπως κάνει με κάποιες χώρες» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Nέα μέτρα: Αλλάζουν όλα από 13 Σεπτεμβρίου - Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Ο απρόβλεπτος ανασχηματισμός, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τα «ρέστα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης