ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: «Δεν αρκεί η συγγνώμη», λένε συγγενείς αμάχων που σκοτώθηκαν από αμερικανικό drone

Αφγανιστάν αμερικανικό drone νεκροί άμαχοι
Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά
AP

«Δεν αρκεί μια συγγνώμη», λένε οι συγγενείς των αμάχων που σκοτώθηκαν από πλήγμα αμερικανικού drone στην Καμπούλ

Οι συγγενείς των Αφγανών πολιτών που σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στο τέλος Αυγούστου στην Καμπούλ, έκριναν «ανεπαρκή» τη συγγνώμη της Ουάσινγκτον, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν αρκεί αυτό», είπε ο Φαρσάντ Χαϊντάρι, ανιψιός του Εζμαράι Αχμάντι. «Πρέπει να έρθουν εδώ και να μας το πουν αυτοπροσώπως», πρόσθεσε.

Ο Φαρσάντ Χαϊντάρι, που έχασε στην επίθεση αυτή τον αδελφό του, τον Νάσερ και τα μικρά ανίψια του, είπε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν επικοινωνήσει απευθείας με την οικογένεια. «Να έρθουν και να μας αποζημιώσουν», είπε ο 22χρονος Αφγανός, μιλώντας από το σπίτι της οικογένειας στην Κουάτζα Μπούργκα, μια συνοικία στη βορειοδυτική Καμπούλ, όπου ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο του Αχμάντι, το οποίο καταστράφηκε από τους πυραύλους.

Στις 29 Αυγούστου οι ΗΠΑ στοχοθέτησαν το αυτοκίνητο αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι ήταν «φορτωμένο με εκρηκτικά» και ότι απέτρεψαν έτσι μια απόπειρα επίθεσης από το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Την επομένη ημέρα η οικογένεια του Εζμαράι Αχμάντι ανέφερε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου εργαζόταν για μια μη κυβερνητική οργάνωση και ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και επτά παιδιά.

Χθες, Παρασκευή, ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε το «λάθος» του και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε συγγνώμη, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του» στην οικογένεια.

Ο αδελφός του Αχμάντι, Αϊμάλ, που έχασε την τρίχρονη κόρη του, τη Μαλέκα, είπε και αυτός ότι μια συγγνώμη δεν αρκεί. «Σήμερα, είναι μια καλή είδηση για εμάς ότι οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν επισήμως ότι επιτέθηκαν σε αθώους πολίτες. Η αθωότητά μας αποδείχτηκε» αλλά τώρα «ζητάμε δικαιοσύνη» και «αποζημιώσεις», είπε.

Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να δοθεί μια αποζημίωση στην οικογένεια των θυμάτων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Για τον ανιψιό του Αχμάντι όμως, θα πρέπει επίσης «να συλληφθούν και να δικαστούν» οι υπεύθυνοι.

Ο Φαρσάντ Χαϊντάρι υπενθύμισε ότι πολλά από τα θύματα είχαν εργαστεί στο παρελθόν ή εργάζονταν ακόμη για τις ΗΠΑ. «Ο Νάσερ δούλεψε με τους Αμερικανούς για περίπου 10 χρόνια. Ο θείος μου είχε εργαστεί και για διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι όλοι τους είχαν λάβει έγγραφα για να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, στα μέσα Αυγούστου.

Όλοι τους ήλπιζαν ότι πολύ γρήγορα θα μεταφέρονταν στις ΗΠΑ – αλλά έπεσαν νεκροί στις 29 Αυγούστου, κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στα Καλύβια: Σοβαρή η κατάσταση του πατέρα - Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή

Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από την εξαφάνιση της 22χρονης Γκάμπι - Χάθηκαν τα ίχνη και του συντρόφου της

ΔΕΘ 2021: Πολίτης δάκρυσε μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα - «Εσείς και η ΝΔ μας πήρατε την περιουσία»