ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γερμανία: Νίκη του SPD με διαφορά 1,6% από το CDU με καταμετρημένο το 100% των ψήφων

Εκλογές στη Γερμανία: Νίκη του SPD με διαφορά 1,6% από το CDU με καταμετρημένο το 100% των ψήφων

Εκλογές στη Γερμανία: Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1%

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των εκλογών στη Γερμανία μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.

Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

Οι εφικτοί συνδυασμοί για κυβέρνηση είναι:

  • ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP
  • ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP
  • ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU,
  • ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Οι ρυθμιστές

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά σε ρυθμιστές της επόμενης ημέρας για τη Γερμανία αναδεικνύονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι καθώς για τον σχηματισμό κυβέρνησης θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή τους. «Σολτς και Λάνσετ πρέπει να προσεγγίσουν αυτούς τώρα: τους ισχυρούς» έγραψε χαρακτηριστικά η Bild.

Ήδη ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντερ, διεμήνυσε το βράδυ της Κυριακής ότι «πιθανότατα οι Πράσινοι και το FDP θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν μεταξύ τους». Ο ίδιος έδειξε, επίσης, την προτίμησή του για έναν συνασπισμό με το CDU/CSU αλλά οι Πράσινοι που την Κυριακή κατέγραψαν την καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας του, κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους με την υποψήφια Καγκελάριο, Αναλένα Μπέρμποκ να δηλώνει μόνο ότι «ήρθε η ώρα για μια καινούργια αρχή».

Θέμα χρόνου οι διερευνητικές επαφές

Πιθανόν σήμερα θα ξεκινήσουν ήδη διερευνητικές επαφές, καθώς τόσο ο Λάσετ όσο και ο Σολτς ζήτησαν η επόμενη κυβέρνηση να βρίσκεται στη θέση της πριν από τα Χριστούγεννα.

Το 2017 πάντως χρειάστηκαν 171 ημέρες για να συμφωνήσουν CDU/CSU και SPD να σχηματίσουν ακόμη έναν «μεγάλο συνασπισμό», μόνο αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συνασπισμό «Τζαμάικα», με πρωτοβουλία του Κρίστιαν Λίντνερ.

Η ακτινογραφία του αποτελέσματος των εκλογών στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οι μεγαλύτερη σε ηλικία ψηφοφόροι επέλεξαν το SPD και το CDU με τους νεότερους σε ηλικία να διαλέγουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται, επίσης, ότι οι μεσήλικες είναι πιο πιθανό να ψήφισαν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) από ό,τι οι άνω των 70 και οι 18-24 ετών.

Ενδεικτικό, δε, της πανωλεθρίας που υπέστη η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU είναι ότι την περιφέρεια στην οποία εκλέγεται η Άνγκελα Μέρκελ για 8 συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες από το 1990 την κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκρατές.

Σε άλλα ενδιαφέρονται στοιχεία που ανέλυσε το Forschungsgruppe Wahlen φαίνεται ότι:

  • Το 56% όσων ψήφισαν CDU/CSU δηλώνει ότι ο υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ είχε καταστροφική επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα με μόλις 11% να απαντά ότι ο κομματικός διάδοχος της Μέρκελ βοήθησε και ένα 28% να απαντά ότι η παρουσία του δεν έπαιξε κανέναν ρόλο.
  • Αντίθετα στο SPD το 70% των ψηψοφόρων του υποστήριξε ότι ο Όλαφ Σολτς βοήθησε το κόμμα να φτάσει σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα με μόνο ένα 5% να εκτιμά ότι η παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου της Γερμανίας ήταν καταστροφική για τους Σοσιαλδημοκράτες και 21% να απαντά ότι η παρουσία του δεν έκανε καμία διαφορά.

Η ίδια ανάλυση έδειξε ότι το SPD κέρδισε στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους καθώς το 17% όσων ψήφισαν Σοσιαλδημοκράτες ήταν κάτω των 30 ετών (-2% σε σχέση με τις εκλογές του 2017), 19% ήταν ηλικίας 30-44 ετών (+3% σε σχέση με το 2017), 27% ήταν από την ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών (+6% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές) και 35% ήταν άνω των 60 ετών (+11% από το 2017).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής και μετά τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα το γερμανικό κανάλι ZDF η πλειοψηφία των Γερμανών (55%) θα προτιμούσε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το SPD έναντι του 36% που απάντησε ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση με κεντρικό πρωταγωνιστή τη συμμαχία CDU/CSU.

Το 2017, αντίθετα, στην ίδια ερώτηση στην ίδια χρονική περίοδο το 52% ζητούσε κυβέρνηση με επικεφαλής τη συμμαχία CDU/CSU και το 36% ήθελε κυβέρνηση με επίκεντρο το SPD.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γερμανία: Νίκη του SPD με διαφορά 1,6% από το CDU με καταμετρημένο το 100% των ψήφων

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)

Βασίλης Λεβέντης: Σταθερά κρίσιμη η κατάστασή του – Γιατί δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό