ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Η «νέα ζωή» της Μέρκελ - Απο το κέϊκ δαμάσκηνο... στα 15.000 ευρώ τον μήνα

H Άνγκελα Μέρκελ με τον σύζυγό της στην όπερα
H Άνγκελα Μέρκελ με τον σύζυγό της στην όπερα

Εκλογές στη Γερμανία: Η «καγκελάριος» των ρεκόρ ετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ θα συνταξιοδοτηθεί. Ποια είναι όμως τα σχέδιά της για την επόμενη ημέρα;

Η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει να φτιάχνει πατατόσουπα και να ψήνει κέικ δαμάσκηνου...με βουτυρένια επικάλυψη. Αυτά είναι τυπικά πιάτα στη Γερμανία κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά απ’ότι φαίνεται δεν θα έχει το χρόνο να τα ετοιμάσει σύντομα.

Μετά τις εκλογές, η καγκελάριος δεν έχει τελειώσει ακόμη με τα επίσημα καθήκοντά της. Θα παραμείνει στη θέση της ως υπηρεσιακή καγκελάριος, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Θα διαβάσει και θα κοιμηθεί

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε -για μία ακόμη φορά- πώς φαντάζεται τη συνταξιοδότησή της. Παρόλο που είχε απαντήσει στην ίδια ερώτηση με υπεκφυγές στο παρελθόν, αυτή τη φορά είπε ότι θα ήθελε σίγουρα να κάνει ένα διάλειμμα.

Στο διάστημα αυτό δεν θα αποδέχεται προσκλήσεις. Επίσης θα πρέπει να αποδεχθεί όπως είπε ότι κάποιος άλλος θα ασκεί στο εξής τα καθήκοντα που ασκούσεη ίδια. Προοπτική που όπως δήλωσε «θα της άρεσε πολύ».

H Áνγκελα ΜέρκελΑ.Ρ

Στον ελεύθερο χρόνο της , θα μπορέσει να σκεφτεί «αυτά που την ενδιαφέρουν πραγματικά» όπως έχει πει. Άλλωστε είχε ελάχιστο χρόνο για να το κάνει αυτό τα τελευταία 16 χρόνια.

Με ένα…πονηρό χαμόγελο, η καγκελάριος, η οποία είχε μόλις λάβει τιμητικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, πρόσθετε: «Μετά από αυτό, ίσως προσπαθήσω να διαβάσω κάτι, τότε τα μάτια μου θα αρχίσουν να κλείνουν επειδή θα είμαι κουρασμένη, μετά θα κοιμηθώ λιγάκι και μετά θα δούμε….πού θα εμφανιστώ ».

Η «Mις Μέρκελ» και το…έγκλημα

Ένας φωτογράφος και ένας συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων έχουν ήδη…προδιαγράψει το μέλλον της σιδηράς κυρίας. Ο Andreas Mühe φωτογράφισε μια φιγούρα που μοιάζει με την καγκελάριο σε διάφορες ειρηνικές και κάπως μοναχικές πόζες για της ανάγκες μιας έκθεσης.

Ο συγγραφέας David Safier, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι χωρίς το γεμάτο πρόγραμμά της, η Άνγκελα Μέρκελ...θα βαρεθεί σύντομα. Γι'αυτό της βρήκε ρόλο. Στο αστυνομικό του μυθιστόρημα με τίτλο Miss Merkel, η πρώην καγκελάριος «παλεύει» με την ήρεμη ζωή στην επαρχία, έχοντας μετακομίσει στο εξοχικό της στο Βρανδεμβούργο.

H Μέρκελ επισκέπτεται δημοτικό σχολείο στο Βερολίνο το 2011Α.Ρ

Οι βόλτες και τα…κέικ δεν μπορούν να την κρατήσουν απασχολημένη για πολύ καιρό, λέει. Με έμπνευση το διάσημο λογοτεχνικό χαρακτήρα της Μις Μαρπλ που δημιούργησε η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκαθα Κρίστι, ο Safier κάνει τη Μέρκελ ντετέκτιβ σε μια υπόθεση δολοφονίας, όπου...ρίχνεται με τα μούτρα στην έρευνα.

Η σύνταξή της είναι εξασφαλισμένη

Μπορεί ένας άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες ακολουθούσε αυστηρότατο πρόγραμμα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και είχε τεράστιες ευθύνες να συνταξιοδοτηθεί από τη μια μέρα στην άλλη; «Συνειδητοποιείς τι σου λείπει μόνο όταν δεν το έχεις πλέον», δήλωνε πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ έγινε 67 ετών στις 17 Ιουλίου. Και φυσικά δεν χρειάζεται να έχει οικονομικές ανησυχίες. Ως καγκελάριος, κερδίζει 25.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, κερδίζει περίπου 10.000 € ως βουλευτής της Bundestag, μια δουλειά που κάνει εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Όταν η Μέρκελ σταματήσει να εργάζεται, θα συνεχίσει να λαμβάνει ολόκληρο τον μισθό της για τρεις μήνες και στη συνέχεια ένα μεταβατικό επίδομα του μισού της αμοιβής της για μέγιστο διάστημα 21 μηνών

Σύνταξη ύψους 15.000 ευρώ το μήνα

Για την επακόλουθη σύνταξή της, τα διάφορα δικαιώματα από την εργασία της ως καγκελάριος, υπουργός της κυβέρνησης και μέλος της Bundestag αντισταθμίζονται. Η Μέρκελ επωφελείται από το γεγονός ότι υπηρέτησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το γερμανικό δημόσιο.

Τα ακριβή ποσά, που φτάνουν σε ακρίβεια μέχρι και τα πέντε δεκαδικά ψηφία, προκύπτουν απο τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Υπουργική Πράξη του 1953.

Ένα απο τα σπάνια χαμόγελα της ΜέρκελΑ.Ρ

Μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην εξουσία, οι καγκελάριοι δικαιούνται το 27,74% των προηγούμενων κερδών τους. Με κάθε επιπλέον έτος στην εξουσία, το δικαίωμά τους αυξάνεται κατά 2,39167% μέχρι το ανώτατο όριο του 71,75%.
Συνεπώς, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να υπολογίζει σε σύνταξη περίπου 15.000 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, πληροί τις προϋποθέσεις για προσωπικό ασφαλείας και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό για το υπόλοιπο της ζωής της. Δικαιούται επίσης ένα γραφείο στις εγκαταστάσεις της Bundestag στο Βερολίνο, που περιλαμβάνει προσωπικό διοίκησης, δύο συμβούλους και μια γραμματέα.

Δεν αποκλείει δεύτερη καριέρα

Οι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεσμεύονται από το νόμο να τηρούν εχεμύθεια. Αλλά ακόμη και αν δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύψουν μυστικά, παραμένουν δημοφιλείς στον κόσμο των επιχειρήσεων ως σύμβουλοι, κυρίως λόγω των εκτεταμένων πολιτικών τους επαφών.

Αρκετοί από τους προκατόχους της Άνγκελα Μέρκελ μετακόμισαν στον ιδιωτικό τομέα. Όταν ο Χέλμουτ Σμιτ έφυγε από την καγκελαρία το 1982, έγινε συν-εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» και ήταν δημοφιλής ομιλητής. Σε συνέντευξή του το 2012, είχε πει: «Είναι κανόνας για μένα να μην δίνω διαλέξεις με λιγότερα από 15.000 δολάρια».

H Mέρκελ με τον Σρέντερ το 2005Α.Ρ

Οι πρώην καγκελάριοι Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ ήξεραν επίσης πώς να μετατρέψουν το πολιτικό παρελθόν και τη φήμη τους...σε μετρητά. Ο Kολ ίδρυσε μια εταιρεία για πολιτικές και στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και κέρδισε πολλά χρήματα ως λομπίστας και σύμβουλος.

Η υπόθεση Σρέντερ

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προκάλεσε πολλά προβλήματα το 2005 όταν, λίγους μόλις μήνες μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία, προσλήφθηκε από την εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, θυγατρική της ρωσικής Gazprom. Ο Σρέντερ είχε υποστηρίξει τον αγωγό όταν ήταν καγκελάριος.

Στο μεταξύ είχε θεσπιστεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίο πριν από τη μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα, οι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να ενημερώσουν την καγκελαρία σε περίπτωση που το έργο τους «θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον». Μια επιτροπή δεοντολογίας συμβουλεύει την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να επιβάλει περίοδο αναμονής έως και 18 μήνες σε περίπτωση αμφιβολίας.

Ο σύζυγός της μένει στο Βερολίνο, προς το παρόν

Η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να αποκτήσει νέο ρόλο ή θα ήθελε να λάβει ένα τιμητικό αξίωμα στη νέα εποχή; Μέχρι στιγμής, δεν έχει πει λέξη για κάτι τέτοιο. Είναι τουλάχιστον βέβαιο ότι προς το παρόν θα μείνει στο Βερολίνο.

Ο σύζυγός της, διακεκριμένος χημικός Γιόαχιμ Σάουερ δεν σκέφτεται ακόμη να σταματήσει τη δουλειά του. Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ο 72χρονος επέκτεινε τη σύμβασή του ως ανώτερος ερευνητής τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος σε πτήση στη Ρωσία: Η στιγμή που κεραυνός χτύπησε Boeing 737-800

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;