ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Η Γαλλία αναμένει εγγυήσεις προτού ανανεώσει τις επαφές με την Αυστραλία

Σκοτ Μόρισον - Εμανουέλ Μακρόν
AP Photo

Η Γαλλία αναμένει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει «μια ουσιαστική συζήτηση» με την Αυστραλία, προτού ανανεώσει τις επαφές στο πλέον υψηλόβαθμο επίπεδο, μετά την ακύρωση από την Καμπέρα ενός τεράστιου συμβολαίου υποβρυχίων, ανέφερε σήμερα το Ελιζέ.

Μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας στον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία προκάλεσε την οργή της Γαλλίας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε την περασμένη εβδομάδα με την Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όμως όχι με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας.

«Το ζήτημα δεν είναι να γνωρίζουμε» εάν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «διαθέσιμος να μιλήσει» με τον Σκοτ Μόρισον, διότι «είναι πάντα», όμως το θέμα είναι να «προετοιμαστεί αυτή η συνομιλία με πολύ σοβαρό τρόπο», προκειμένου να «έχει ουσία», εξήγησε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Η συνομιλία «θα διεξαχθεί εν ευθέτω χρόνω», διαβεβαίωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι επιχείρησε μάταια να επικοινωνήσει με τον Μακρόν και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να επιδείξει «υπομονή» προκειμένου να αποκατασταθούν οι δεσμοί με το Παρίσι.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία, τον οποίο ανακάλεσε το Παρίσι, θα επιστρέψει στην Καμπέρα «σε μια ημερομηνία που θα προσδιοριστεί», σημείωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, την ώρα που εκείνος στις ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από αύριο.

«Η Αυστραλία είναι μια χώρα σημαντική εταίρος» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τόνισε το Ελιζέ, «ακόμα και αν δεν συμπεριφέρθηκε σωστά σε αυτήν την υπόθεση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.978 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 22 θάνατοι και 322 διασωληνωμένοι

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Στρατηγός Φλώρος: Επικό «κάζο» στους Τούρκους – «Μην ψάχνετε το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, στο Καστελλόριζο είναι»