ΚΟΣΜΟΣ

Χάος σε φυλακή του Ισημερινού: 24 νεκροί και 42 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών

Φυλακή στον Ισημερινό
Twitter

Τουλάχιστον 24 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι πάνω από 40 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων μεταξύ εγκλείστων σε φυλακή στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές.

Οι συγκρούσεις έχουν απολογισμό «24 νεκρούς και 42 τραυματίες», ανέφερε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της παραθαλάσσιας επαρχίας Γκουάγιας (πρωτεύουσά της είναι η Γκουαγιακίλ, όπου βρίσκεται η φυλακή), επικαλούμενος τον Φάουστο Μπουενάνο, αξιωματικό της αστυνομίας.

Οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε θέατρο επαναλαμβανόμενων βίαιων επεισοδίων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Φεβρουάριο, ταυτόχρονες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν απολογισμό 79 φυλακισμένους νεκρούς μέσα σε μια μέρα. Τα επεισόδια εκείνα είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα να εντοπίζονται αποκεφαλισμένα. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού. Ενώ μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2021, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) κάνει λόγο για 121 νεκρούς ήδη στις φυλακές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, φυλακή στην ίδια επαρχία (Γκουάγιας), έγινε στόχος επίθεσης με μικρά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Το επεισόδιο δεν προκάλεσε θύματα, πάντως η οροφή της φυλακής υπέστη ζημιά· οι αρχές έκαναν λόγο για «πολύ σοβαρή» ενέργεια, νέο επεισόδιο των «πόλεμο μεταξύ διεθνών καρτέλ των ναρκωτικών», κατ’ αυτές.

Οι φυλακές στον Ισημερινό έχουν οξύ πρόβλημα πλεονάζοντος αριθμού εγκλείστων: σε αυτές κρατούνται κάπου 39.000 άνθρωποι, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις 30.000 θέσεις.

Έπειτα από ταραχές τον Ιούλιο, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 κρατούμενοι, η κυβέρνηση αντικατέστησε τους διευθυντές σε 65 φυλακές της χώρας και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ανήγγειλε επίσης την αύξηση του αριθμού των θέσεων στις φυλακές, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης του «επισφαλούς» και «χαοτικού» συστήματος σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.978 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 22 θάνατοι και 322 διασωληνωμένοι

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Στρατηγός Φλώρος: Επικό «κάζο» στους Τούρκους – «Μην ψάχνετε το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, στο Καστελλόριζο είναι»