ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε από επιπλοκές της νόσου Covid-19 σε ηλικία 84 ετών, όπως έγραψε η οικογένειά του στο Facebook.

«Η θητεία του σε πολλές ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις διαμόρφωσε καθοριστικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα και τα πρώτα του 21ου» γράφει το CNN.

O Kόλιν Πάουελ με τη σύζυγό του Άλμα στην κηδεία του Μπους του πρεσβύτερου, το 2018Α.Ρ

Ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος σε τέσσερις δεκαετίες δημόσιας δράσης υπηρέτησε ως στρατιώτης, διπλωμάτης, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ειναι ο άνθρωπος που με την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη το 2003 βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τον πόλεμο στο Ιράκ

Kόλιν Πάουελ, Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσέινι το 2001Α.Ρ

«Ο στρατηγός Κόλιν Λ. Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί λόγω επιπλοκών του κορονοϊού», έγραψε η οικογένεια Πάουελ στο Facebook.

O Πάουελ το 1989 ως αρχηγός του Γενικού ΕπιτελείουΑ.Ρ

«Χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό», είπαν, προσθέτοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed

Ο Πάουελ ήταν επαγγελματίας στρατιώτης, που η καριέρα του τον οδήγησε από τα πεδία της μάχης στο Βιετνάμ στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας κατά το τέλος της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία Τζορτζ Μπους.

To 2010 με τον τότε πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο ΜπάιντενΑ.Ρ

Η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε μετά τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, και για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του '90, θεωρήθηκε βασικός υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υστεροφημία του ωστόσο επλήγη ανεπανόρθωτα όταν ως υπουργός Εξωτερικών εί προεδρίας Μπους πίεσε για να περάσουν «ψευδείς» πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να ξεκινήσει πάση θυσία ο πόλεμος στο Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια το είχε μετανιώσει, κάνοντας λόγο για ένα «στίγμα» στη θητεία του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με καρκίνο - «Είμαι αποφασισμένη να νικήσω»

Πολλαπλό μυέλωμα: Ο τύπος καρκίνου από τον οποίο πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Δίωξη για βιασμό και σε τρίτο ηθοποιό μετά τους Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη