ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Χαριστική βολή» η ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Χαριστική βολή» η ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
AP Photo

Δραματική η κατάσταση για την τουρκική οικονομία - Δυσκολεύονται να προμηθευτούν και τα απαραίτητα οι Τούρκοι - Κίνδυνος να επιχειρήσει ο Ερντογάν να εξάγει τη βαθύτατη εσωτερική κρίση

Στα όρια του πλήρους εκτροχιασμού βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ώρα που ο οραματιστής του νέο-οθωμανισμού συνεχίζει να σχεδιάζει φαραωνικά έργα και να αυξάνει τον προσωπικό του μισθό.

Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη, όπως ψωμί, ενώ η τουρκική προπαγάνδα κάνει… θραύση, με βίντεο που δείχνουν τα σχέδια Ερντογάν για την περίφημη «Γαλάζια Πατρίδα» και την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα σύνορα της καρδιάς του.

Είναι δεδομένο πως η τουρκική οικονομία νοσεί και μάλιστα πολύ σοβαρά. Η πτωτική της πορεία προϋπήρχε της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρούσε με… καθρεφτάκια στους ιθαγενείς να φτιασιδώσει την τραγική εικόνα. Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και η ισοτιμία με το δολάριο είναι πλέον πάνω από 9,5%. Παράλληλα, μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από το 30%.

Είναι προφανές πλέον πως το αίσθημα της πείνας είναι τόσο έντονο που δεν μπορεί κανένας να το ξεγελάσει με εθνικιστικές κορώνες και ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το καθεστώς Ερντογάν, αν και προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης απ’ όπου και αν προέρχεται, φαίνεται ότι πλέον αδυνατεί να τις ελέγξει.

Η ενεργειακή κρίση, φαίνεται πως ήρθε για να δώσει τη χαριστική βολή στο τουρκικό καθεστώς. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και η πτώση της λίρας συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την τουρκική κοινωνία. Οι διψήφιες τιμές στις αντλίες προκαλούν απελπισία και οργή, με τους Τούρκους να τα βάζουν δικαίως με τον Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική του.

Η βενζίνη πωλείται επί του παρόντος περίπου 7,90 λίρες (0,8 δολάρια) ανά λίτρο, ενώ το πιο δημοφιλές ντίζελ κοστίζει 8,20 λίρες. Οι τιμές των αντλιών αυξήθηκαν κατά 10% για τη βενζίνη και 24% για το ντίζελ φέτος.

Η λίρα έχει χάσει 7,5% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα. Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί κατά 23% φέτος, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, την ώρα που οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τη χώρα άρον άρον.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Ερντογάν δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα, το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει. Κατά πάγια τακτική της η Τουρκία, όταν υπάρχει αναταραχή στο εσωτερικό επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά και να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την ανήθικη πρακτική της Άγκυρας. Με δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αποστολή πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί αφενός να εξάγει την εσωτερική κρίση και αφετέρου να στείλει μήνυμα πως παρά τα σοβαρά ζητήματα δεν παρεκκλίνει από την στρατηγική για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Εν κατακλείδι, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να μηδενίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό συσπειρώνοντας τον τουρκικό λαό με την τόνωση του εθνικού φρονήματος. Στην Αθήνα το γνωρίζουν καλά αυτό και τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμες να δώσουν και πάλι ηχηρές απαντήσεις στο καθεστώς Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

edupass.gov.gr: Τι αλλάζει για τη δήλωση self test στα δημόσια σχολεία - Τι ισχύει για τα ιδιωτικά

Μητσοτάκης - Μέρκελ: Το... μενού που είχε το δείπνο με θέα την Ακρόπολη - Δείτε τις φωτογραφίες

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»