ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η κόντρα Αυστραλίας-Γαλλίας: Ο Μόρισον απορρίπτει τις κατηγορίες Μακρόν

O Σκοτ Μόρισον και ο Εμανουέλ Μακρόν
O Σκοτ Μόρισον και ο Εμανουέλ Μακρόν
ΑΡ

Φουντώνει η διαμάχη Γαλλίας-Αυστραλίας με φόντο τη συμφωνία Aukus και την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να απαρνηθεί τη συμφωνία υποβρυχίων με το Παρίσι.

Την Κυριακή ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ξέρει ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός του είπε ψέματα για τις προθέσεις του να εγκαταλείψει τη συμφωνία.

Ο Σκοτ Μόρισον επανήλθε χθες τη διαμάχη με τη Γαλλία, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί «προσβολές» και «ύβρεις». Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είπε ψέματα.
Ωστόσο, κατηγορείται ότι αντέστρεψε τεχνηέντως τα λόγια του Μακρόν, παρουσιάζοντας τις επικρίσεις του Γάλλου προέδρου ως επίπληξη προς όλους τους Αυστραλούς και όχι προς τον ίδιο προσωπικά.

«Έχω μεγάλους ώμους, μπορώ να το αντιμετωπίσω (τις κατηγορίες)», είπε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για το κλίμα.

«Αλλά αυτές οι συκοφαντίες... δεν πρόκειται να δεχθώ το σφυροκόπημα της Αυστραλίας. Δεν πρόκειται να δεχθώ το σφυροκόπημα για λογαριασμό των Αυστραλών».

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία για την κατασκευή 12 υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ και αντ' αυτού διαπραγματεύτηκε ένα αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - το λεγόμενο Aukus.

Βάσει της νέας συμφωνίας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων - μια κίνηση που θεωρείται ανάχωμα στις επεκτατικές κινήσεις της Κίνας. Η κίνηση εξόργισε τη Γαλλία που ανακάλεσε προσωρινά τους πρεσβευτές της στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν και ο Μόρισον συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο . Ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά τη διαμάχη.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Μόρισον έκρυψε την αλήθεια, ο Μακρόν είπε: «Δεν νομίζω, ξέρω».

Είπε στους Αυστραλούς δημοσιογράφους στη Ρώμη: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Απλώς λέω όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είμαστε αληθινοί και να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με αυτήν την αξία»

Μιλώντας στη Γλασκώβη, ο κ. Μόρισον υποστήριξε ότι δεν ήθελε να «προσωποποιήσει» τη διαμάχη, αναγνωρίζοντας ότι η Γαλλία είχε προσβληθεί. Είπε όμως ότι είχε εκθέσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία στον κ. Μακρόν τον Ιούνιο.

Αυστραλοί σχολιαστές κατηγόρησαν τον Μόρισον και τους συμβούλους του ότι προσπαθούν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της διαμάχης στο εσωτερικό.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επίσης το πρώτο του τετ-α-τετ με τον κ. Μακρόν από τότε που συμφωνήθηκε η Aukus.
Κατά τη διάρκεια της φαινομενικά άβολης συνάντησης ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν «αδέξιες» στις διαπραγματεύσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δανάη Μπάρκα: Το πρώτο μήνυμα μετά το «χοντρή παρουσιάστρια» του Τάσου Ξιαρχό (photo)

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»