ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό «γιορτάζει» τη Μέρα των Νεκρών: Χρώμα, μυστικισμός και παράδοση

Παράσταση για την Hμέρα των Νεκρών σε κοιμητήριο του Χόλιγουντ
Παράσταση για την Hμέρα των Νεκρών σε κοιμητήριο του Χόλιγουντ
ΑΡ

Η μέρα των νεκρών που γιορτάζεται στις χώρες της κεντρικής Αμερικής και έχει γίνει γνωστή από ταινίες του Χόλιγουντ, είναι μία παράδοση αιώνων με τις ρίζες της να χάνονται στην κουλτούρα των ιθαγενών.

Η Ημέρα των Νεκρών, ή Día de Muertos, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εορτασμούς στο Μεξικό, με ρίζες που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί άποικοι.

Μείγμα της καθολικής παράδοσης και του μεξικανικού μυστικισμού, μνημονεύει τον θάνατο ως στοιχείο της ζωής και ως έναν τρόπο να θυμόμαστε και να τιμούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Στις πολυσύχναστες αγορές, οι πάγκοι πωλούν διακοσμημένα κρανία από ζάχαρη ή σοκολάτα, ενώ το χαρτί, κομμένο σε περίεργα σχήματα, κοσμεί καταστήματα και εστιατόρια.

Στα σπίτια όλης της χώρας, οι οικογένειες τοποθετούν προσεκτικά φωτογραφίες των προγόνων τους σε έναν βωμό δίπλα σε κεριά και ένα παραδοσιακό μεξικάνικο ζαχαροπλαστείο, καθώς το θυμίαμα γεμίζει τον αέρα. Η αργία αυτή είναι μια πλούσια και πολύπλοκη παράδοση που έχει διεισδύσει όλο και περισσότερο στη λαϊκή κουλτούρα σε όλο τον κόσμο.

Η Ημέρα των Νεκρών είναι κατά κύριο λόγο μια μεξικανική παράδοση, αλλά και άλλες καθολικές χώρες σε όλο τον κόσμο τιμούν τον αποθανόντα. Τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, όταν πιστεύεται ότι οι ψυχές των νεκρών επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών.

Παρέλαση στην Πόλη του ΜεξικούΑ.Ρ

Αλλά ο εορτασμός ξεκινά συνήθως στις 28 Οκτωβρίου, με κάθε μέρα αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό είδος θανάτου: για παράδειγμα, άτομα που πέθαναν σε ατυχήματα ή παιδιά που πέθαναν πριν βαφτιστούν. Την Ημέρα των Αγίων Πάντων (1η Νοεμβρίου) μνημονεύουν τα παιδιά

Η παράδοση έχει τις ρίζες της σε αυτόχθονες πολιτισμούς που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, ιδιαίτερα στους Αζτέκους για τους οποίους ο θάνατος ήταν παροδικός και οι ψυχές των νεκρών μπορούσαν να επιστρέψουν για να επισκεφτούν τους ζωντανούς.

Μετά την άφιξη των Ισπανών τον 16ο αιώνα, αυτές οι παραδόσεις συγχωνεύτηκαν στο Καθολικό ημερολόγιο και τώρα γιορτάζονται για να συμπίπτουν με την Ημέρα των Ψυχών. Οι εορτασμοί διαφέρουν ανά περιοχή, αλλά ορισμένα στοιχεία είναι κοινά. Οι άνθρωποι συνήθως τοποθετούν φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει σε ένα βωμό, μαζί με το αγαπημένο τους φαγητό ή ποτό.

Σε ορισμένα μέρη της χώρας, όπως η πολιτεία Morelos, οι οικογένειες ανοίγουν τις πόρτες τους σε όποιον ενδιαφέρεται να δει το βωμό, προσφέροντάς τους φαγητό όπως pan de muerto, ένα παραδοσιακό μεξικάνικο γλυκό και atole, ένα ποτό από καλαμπόκι.

Oι ζωντανοί τιμούν τους νεκρούς τους στο ΜεξικόΑ.Ρ

Στις 2 Νοεμβρίου, πολλοί κατευθύνονται στα νεκροταφεία για να τοποθετήσουν λουλούδια, κεριά και άλλες προσφορές στους τάφους. Καθώς η παγκόσμια δημοτικότητα της παράδοσης έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα με τις ταινίες του Χόλιγουντ όπως το «Coco» και το «Book of Life», οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν γίνει μεγαλύτερες και πιο περίτεχνες.

Μετά την ταινία «Spectre» του 2015 του Τζέιμς Μποντ που παρουσίαζε μια εντυπωσιακή, πολύχρωμη παρέλαση της Ημέρας των Νεκρών που διέσχιζε το κέντρο της πόλης του Μεξικού, το «φεστιβάλ» έγινε σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης για την πρωτεύουσα, με 2,6 εκατομμύρια θεατές το 2019.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πόλεις με μεγάλους μεξικανικούς πληθυσμούς όπως το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Σαν Αντόνιο διοργανώνουν επίσης εορτασμούς, συμπεριλαμβανομένων παρελάσεων και εκθέσεων στους δρόμους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Tραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή η ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό

Δανάη Μπάρκα: Το πρώτο μήνυμα μετά το «χοντρή παρουσιάστρια» του Τάσου Ξιαρχό (photo)

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»