ΚΟΣΜΟΣ

COP26: Η λαμπερή δεξίωση στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα – Οι καλεσμένοι και τα στιγμιότυπα

H oικογενειακή φωτογραφία των ηγετών στη δεξίωση
H oικογενειακή φωτογραφία των ηγετών στη δεξίωση
A.P

Ηγέτες, γαλαζοαίματοι και λοιποί υψηλοί προσκεκλημένοι άφησαν για λίγο κατά μέρος τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» για την κλιματική αλλαγή και έδωσαν το παρών στη λαμπερή δεξίωση που παρέθεσε ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον στο Μουσείο Kelvingrove στη Γλασκώβη.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τζάστιν Τριντό είναι μεταξύ των «ισχυρών» που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη συνάντηση παγκόσμιων ηγετών για τη σωτηρία του πλανήτη. Χθες βράδυ, πριν ξεκινήσουν εκ νέου σήμερα οι κρίσιμες συνομιλίες για το κλίμα απόλαυσαν λίγες στιγμές χαλάρωσης και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Νωρίτερα είχαν μοιραστεί τα σχέδιά τους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο μήνυμά της να ζητάει από τους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν το χρέος τους για τις επόμενες γενιές. Συγκινημένη αναφέρθηκε επίσης στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο και είπε πόσο σημαντικό ήταν το περιβάλλον για εκείνον.

Οι ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι όπως έγραψε ο βρετανικός Τύπος, σχολιάζοντας την πλούσια βασιλική δεξίωση που «έκλεισε» την πρώτη ημέρα στο Συνέδριο COP26. Παρόντες μεταξύ άλλων οΠρίγκιπας Κάρολος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και η σύζυγός του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος δεξιώθηκε τους ηγέτες στην πρόσφατα ανακαινισμένη γκαλερί, είπε στους ηγέτες ότι η σύνοδος κορυφής ήταν «ένα εξαιρετικό ιστορικό γεγονός» καθώς αντιμετωπίζουμε« θανάσιμη απειλή για τον πλανήτη και τον πολιτισμό μας».

O Τζο Μπάιντεν με τον πρίγκιπα ΟυίλιαμΑ.Ρ

Τη δεξίωση άνοιξε η βασίλισσα, η οποία προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να «κερδίσουν μια θέση στην ιστορία» και να «ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτών των μελλοντικών γενεών» σε μια παθιασμένη ομιλία.

Η 95μονάρχης δεν παρέστη στο συνέδριο μετά τη διανυκτέρευσή της στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα και τις συστάσεις των γιατρών της να ξεκουραστεί και να μην ταξιδέψει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σειρά του ζήτησε συγγνώμη για τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ που απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές θα πρέπει να είναι εκείνοι που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αποκατάσταση της βλάβης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Tραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή η ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό

Δανάη Μπάρκα: Το πρώτο μήνυμα μετά το «χοντρή παρουσιάστρια» του Τάσου Ξιαρχό (photo)

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»