ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση Αρμαγεδδών από τη NASA - Πώς θα εκτρέψει αστεροειδή - Ο Δρ. Κριμιζής αναλύει την αποστολή

Στο επίκεντρο της αποστολής «Dart» της ΝΑSA βρίσκεται ένα διπλό σύστημα αστεροειδών, του «Διδύμου» και του «Δίμορφου»
Στο επίκεντρο της αποστολής «Dart» της ΝΑSA βρίσκεται ένα διπλό σύστημα αστεροειδών, του «Διδύμου» και του «Δίμορφου»

Η αποστολή «Dart» της NASA είναι το πρώτο φιλόδοξο πείραμα της ανθρωπότητας για την προστασία του πλανήτη μας από αστεροειδείς

Ένας γιγάντιος μετεωρίτης εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά και απειλεί την Γη με αφανισμό. Το σχέδιο της NASA είναι να «φυτέψει» στον μετεωρίτη μία πυρηνική βόμβα προκειμένου να τον κόψει στα δύο και να αποτρέψει τη σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

Αυτό είναι το σενάριο της ταινίας «Αρμαγεδδών» που το 1998 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενθουσίασε το κοινό και έγινε η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη της χρονιάς.

Σήμερα, 23 χρόνια μετά, το σενάριο αυτό αποκτά σάρκα και οστά. Ο λόγος για την αποστολή της NASA «Dart», του πρώτου φιλόδοξου πειράματος της ανθρωπότητας για την προστασία του πλανήτη μας από αστεροειδείς.

Η αποστολή «Dart» σχεδιάστηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου John Hopkins, σε συνεργασία με τη αμερικανική διαστημική υπηρεσία και θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια εκτροπής της πορείας ενός αστεροειδούς.

Στο επίκεντρο της αποστολής βρίσκεται ένα διπλό σύστημα αστεροειδών, του «Διδύμου» και του «Δίμορφου» οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Σκοπός της αποστολής είναι μέσω μίας πρόσκρουσης, να φέρει πιο κοντά τους δύο αυτούς αστεροειδείς, μειώνοντας την περίοδο της περιφοράς του «Διμόρφου» γύρω από τον «Δίδυμο» κατά περίπου 10 λεπτά.

Να σημειωθεί πως ο «Δίδυμος» είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο αστεροειδείς, με διάμετρο 780 μέτρων, ενώ ο «Δίμορφος» έχει διάμετρο μόλις 160 μέτρων και στην ουσία είναι δορυφόρος του «Διδύμου».

Η εκτόξευση της αποστολής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Το σκάφος της αποστολής πρόκειται να προσκρούσει στον «Δίμορφο» με την τεράστια ταχύτητα των 6,6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου με 22.000 χιλιόμετρα την ώρα!

Για την πρωτοφανή αυτή αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότητας μίλησε στο Newsbomb.gr ο ερευνητής της NASA και επίτιμος Διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (APL) Δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Δείτε τη συνέντευξη του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή στο Newsbomb.gr

Ο Δρ. Κριμιζής, αναφέρθηκε στην απειλή που αποτελούν για τον πλανήτη μας οι αστεροειδείς, στις καινοτόμες τεχνολογίες που φέρει το διαστημόπλοιο Dart, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα στάδια της αποστολής η οποία αναμένεται να φτάσει στον στόχο της τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Οι αστεροειδείς πάντα αποτελούσαν απειλή για τη Γη. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε έληξε και η εποχή των Δεινοσαύρων. Η αρχή για τέτοιες αποστολές έγινε το 2016 όταν ιδρύθηκε ειδικό γραφείο πλανητικής άμυνας με σκοπό την ανάλυση των στοιχείων που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του αν υπάρξει τέτοιου είδους απειλή. Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής Near το 2001 όταν και προσπαθήσαμε να προσεδαφίσουμε ένα διαστημόπλοιο πάνω σε έναν αστεροειδή που λέγεται Έρως. Η προσεδάφιση έγινε τελικά επιτυχώς τον Φεβρουάριο του 2001. Με αυτόν τον τρόπο αποδείχθηκε πως είναι δυνατόν να προσεδαφιστεί ένα διαστημόπλοιο πάνω σε αστεροειδή και, εν δυνάμει, να πυροδοτηθεί μία πηγή ενέργειας ικανή να αλλάξει την πορεία του» εξήγησε ο κ. Κριμιζής.

Στη συνέχεια ο Έλληνας επιστήμονας αναφέρθηκε στο σκάφος «Dart» και στις τεχνολογίες που «φέρει στις αποσκευές του», με την πιο εντυπωσιακή από αυτές να είναι ένα σύστημα πλοήγησης που θα του επιτρέψει να αναγνωρίσει τον «Δίμορφο» αυτόματα καθώς πλησιάζει προς αυτόν.

«Το Dart άρχισε να συζητείται στο γραφείο πλανητικής άμυνας της NASA. Το σκάφος κατασκευάστηκε στο εργαστήριό μας και φέρει πάνω του σημαντικές τεχνολογίες. Έχει ένα αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο καθώς και έναν μικρό δορυφόρο που θα εκτοξευθεί λίγο πριν τη σύγκρουση και θα αρχίσει αμέσως να τραβά φωτογραφίες. Να σημειωθεί πως τα σώματά αυτά είναι πολύ μικρά και θα αρχίσουν να φαίνονται μόλις μία ώρα πριν τη σύγκρουση. Έτσι το σκάφος είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα πλοήγησης που θα του επιτρέψει να αναγνωρίσει αυτόματα τον αστεροειδή (τον Δίμορφο) και να τον προσεγγίσει» περιέγραψε μεταξύ άλλων.