ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προβληματισμός για «αυτόχθονο» κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη Σαξονία

Γερμανία Σαξονία μετάλλαξη Όμικρον
Κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη Σαξονία.
Associated Press/Martin Meissner

Στη Σαξονία εντοπίστηκε «αυτόχθονο» κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Deutsche Welle, πρόκειται για άτομο που είχε ταξιδέψει από το Ντίσελντορφ στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στις 21 Νοεμβρίου. Παρουσίασε πρόδηλα συμπτώματα και στις 25 Νοεμβρίου έκανε τεστ, που βγήκε θετικό. Έκτοτε παραμένει σε καραντίνα. Από την Παρασκευή η δημοτική Αρχή του Ντίσελντορφ απευθύνει έκκληση σε όλους όσους έχουν ταξιδέψει στην Αφρική μετά τις 16 Νοεμβρίου να κάνουν εξετάσεις για τον εντοπισμό της νέας, επικίνδυνης μετάλλαξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post έχει καταγραφεί ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα στην πόλη Ρέες, το οποίο ακόμη δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» στη Γερμανία είχαν καταγραφεί το περασμένο Σάββατο στο κρατίδιο της Βαυαρίας, σε επιβάτες που είχαν αφιχθεί στις 24 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα ακόμη κρούσμα στο κρατίδιο της Έσσης. Την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές πρόκειται για τρία άτομα από την πόλη Ουλμ, πλήρως εμβολιασμένα, που είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική, ενώ το τέταρτο κρούσμα εντοπίστηκε στο οικογενειακό περιβάλλον ενός από τους ασθενείς. Οι γερμανικές αρχές επιβάλλουν πλέον καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους τους ταξιδιώτες από νοτιοαφρικανικές χώρες, στις οποίες κυριαρχεί η μετάλλαξη «Όμικρον», ακόμη και σε εκείνους που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Πώς βρέθηκε η «Όμικρον» στη Σαξονία;

Προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός κρούσματος στο κρατίδιο της Σαξονίας, σε άτομο που δεν είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, ούτε καν στο εξωτερικό. Όπως δηλώνει εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών της Λειψίας στο Spiegel Online, πρόκειται για έναν 39χρονο, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει βρεθεί εκτός Γερμανίας, ούτε είχε καμία επαφή με άλλα άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το περιστατικό αυτό. Ήδη σήμερα η Σαξονία είναι το κρατίδιο με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία, καθώς ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες έχει ξεπεράσει τα 1.260. Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και από την Τετάρτη μεταγωγικά αεροσκάφη του γερμανικού στρατού μεταφέρουν ασθενείς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για την εξάπλωση της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) ο Όλιβερ Κέπλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μαξ φον Πέτενκοφερ στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, εκτιμά ότι «ίσως δούμε συνολικά μερικές εκατοντάδες κρούσματα».

Ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, από την πανεπιστημιακή κλινική «Σαριτέ» του Βερολίνου, προειδοποιεί ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, τι μας περιμένει. Ένα είναι βέβαιο: καλό είναι να έχεις εμβολιαστεί και ακόμα καλύτερο είναι να έχεις κάνει και μία αναμνηστική δόση…».

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφονται στη Γερμανία συνολικά 67.186 νέα κρούσματα της πανδημίας, καθώς και 446 θάνατοι σε σχέση με τον κορωνοϊό. Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι την Τετάρτη ο δείκτης μετάδοσης σημείωσε κάμψη, για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριος «καυγάς» Μητσοτάκη - Πολάκη στη Βουλή (vid)

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός