ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε «Κίνα της Ευρώπης»

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΡ

Η Τουρκία θα ακολουθήσει τη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ντελίριο μεγαλοϊδεατισμού, την ώρα που συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της λίρας και η οικονομία καταρρέει.

O Eρντογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε μία οικονομία εξαγωγών με φτηνό εργατικό δυναμικό για να προσεγγίσει επενδυτές και… δολάρια.

Η χώρα μπορεί να παράγει αγαθά φθηνότερα και να τα πουλάει σε άλλες χώρες για να αυξήσει τα έσοδα σε δολάρια όπως ακριβώς έκανε η Κίνα,με τη διαφορά ότι η Τουρκία έχει περισσότερα πλεονεκτήματα όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε συνάντηση που είχε με ανώτερους αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν συζήτησε και εξήγησε τον νέο «οδικό χάρτη» για την οικονομία που οραματίζεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές θα βελτιωθούν και το νέο οικονομικό μοντέλο θα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα σε έξι μήνες.

«Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, αλλά οι πολίτες θα αρχίσουν να αισθάνονται τα θετικά αποτελέσματα», είπε ο Ερντογάν. «Ξεκινήσαμε μια νέα εποχή για να διατηρήσουμε χαμηλά τα επιτόκια και να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη με βάση την παραγωγή» είπε

Και συνέχισε «Θα δελεάσουμε ξένους επενδυτές. Έτσι έχει αναπτυχθεί η κινεζική οικονομία με τον νεαρό πληθυσμό, τη βιομηχανία και την παραγωγή της… Η Τουρκία έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την Κίνα, είμαστε πιο κοντά στην αγορά», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, την ώρα που οι πολίτες στη γειτονική χώρα δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν τα απαραίτητα.

Σημείωσε ότι χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία ακολουθούν πολιτικές χαμηλών επιτοκίων εδώ και χρόνια και τόνισε ότι η τουρκική οικονομία θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί εστιάζοντας στην παραγωγή και στον νεαρό πληθυσμό της.

«Στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970 υπήρχε προσφυγικός πληθυσμός. Το εργατικό δυναμικό ήταν νεαρός πληθυσμός και πρόσφυγες. (...)Πρέπει να πετύχουμε ανάπτυξη με τον νεαρό πληθυσμό μας και την παραγωγή, όχι με τα επιτόκια», τόνισε, δίνοντας εντολή στους βουλευτές του να εξηγήσουν καλά αυτή τη διαδικασία στο λαό.

Τα τελευταία 19 χρόνια, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όπως δρόμους και γέφυρες, πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα δρέψουμε τους καρπούς μετά από 6 μήνες και μέχρι τις εκλογές. Εξηγήστε το καλά στον κόσμο. Το επίπεδο ευημερίας των πολιτών μας θα αυξηθεί και η αγοραστική τους δύναμη θα αυξηθεί. Έτσι, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μας θα κλείσει. Θα γίνουμε μια βιομηχανική χώρα με χαμηλά επιτόκια και υψηλά κέρδη» τόνισε.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν οτι το «οικονομικό δόγμα» Ερντογάν θα εκτινάξει τον πληθωρισμό και θα εξαθλιώσει περισσότερο το λαό, την ώρα που είχε αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα και τη ζωή της μεσαίας τάξης με όλα τα προνόμια που αυτή είχε επιφέρει. Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο είναι αποφασισμένος να το εφαρμόσει, οδηγώντας στην ανέχεια ακόμη περισσότερους πολίτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτος 50χρονος: Παρουσιάστηκε για το εμβόλιο με ψεύτικο χέρι σιλικόνης

Θρίλερ με την εξαφάνιση επιχειρηματία στου Ζωγράφου - Του έστησαν παγίδα μέσα σε γκαράζ

Big Brother: Ο Παναγιώτης Πέτσας έκανε πρόταση γάμου στην Ανχελίτα και εκείνη αρνήθηκε (videos)

Ρoή Ειδήσεων