ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο «πατέρας» της Νintendo Μασαγιούκι Ουεμούρα

O Mασαγιούκι Ουεμούρα
O Mασαγιούκι Ουεμούρα

Ο Μασαγιούκι Ουεμούρα, ο δημιουργός πίσω απο τις εμβληματικές κoνσόλες της Nintendo NES και SNES, έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο αφανής ήρωας πίσω από την τεράστια επιτυχία της Nintendo, ο «γκουρού» της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας Μασαγιούκι Ουεμούρα.

Από τις πιο αγαπημένες κονσόλες του ιαπωνικού κολοσσού, τα Nintendo Entertainment System και Super Nintendo Entertainment System άφησαν το στίγμα τους στην pop κουλτούρα και διαμόρφωσαν τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ο άνθρωπος πίσω απο την επιτυχία τους είναι ο Μασαγιούκι Ουεμούρα, ο οποίος το 1972 ξεκίνησε να δουλεύει στην Nintendo, σχεδιάζοντας τα πρώτα οικιακά ηλεκτρονικά παιχνίδια της εταιρίας γνωστά και ως Color TV-Game.

Το 1981 ξεκίνησε την ανάπτυξη του Nintendo Famicom (Family Computer), που αργότερα έγινε γνωστό στην δύση ως το Nintendo Entertainment System (NES). Το εξ’ ίσου πετυχημένο Super Famicom, γνωστό στην δύση ως Super Nintendo Entertainment System, σχεδιάστηκε επίσης από τον ίδιο.

Το Famicom – το σύστημα που θα γινόταν το NES στον δυτικό κόσμο – ήταν το πνευματικό τέκνο του Uemura, ο οποίος εντάχθηκε στη Nintendo ως μηχανικός από τη Sharp το 1972, σε μια εποχή που εξερευνούσε διστακτικά τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρεία, υπηρέτησε επίσης ως παραγωγός, συμπεριλαμβανομένων των Ice Climber, Clu Clu Land και μιας τριλογίας αθλητικών τίτλων: Soccer, Baseball και Golf. Ο Ουεμούρα αποσύρθηκε από τη Nintendo το 2004 και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο, το οποίο γνωστοποίησε τη θλιβερή είδηση ​​του θανάτου του.

Μιλώντας στη Nintendo Life το 2020 κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης είχε πει «Η καλύτερη στιγμή που θυμάμαι ήταν όταν ολοκληρώσαμε την ανάπτυξη του Famicom. Τότε, δεν ξέραμε αν θα ήταν δημοφιλές ή όχι, αλλά το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε το προϊόν ήταν πολύ ικανοποιητικό. Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή για να βεβαιωθώ ότι έχω ολοκληρώσει την ανάπτυξη της συσκευής και το έκανα, οπότε ήμουν χαρούμενος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξανδρούπολη: Ο πατέρας ανακάλυψε την αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 29χρονης από τον σύζυγό της

Μέγκι Ντρίο: Πέθανε η μητέρα της από κορονοϊό - «Κατέρρευσε» στον αέρα της εκπομπής

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία