ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απαγορεύει το γέλιο, το ποτό και τα ψώνια - Δείτε γιατί

Tα αγάλματα των ιδρυτών της Βόρειας Κορέας
Tα αγάλματα των ιδρυτών της Βόρειας Κορέας
ΑP

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε στους πολίτες της να γελούν, να πίνουν και να ψωνίζουν από την Παρασκευή και για έντεκα ημέρες στο πλαίσιο του πένθους για τη 10η επέτειο από το θάνατο του πρώην ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο δεύτερος ισχυρός άνδρας της δυναστείας των Κιμ, κυβέρνησε τη Βόρεια Κορέα για 17 χρόνια μέχρι το θάνατό του στις 17 Δεκεμβρίου 2011. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου πένθους, δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ, να γελάμε ή να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες αναψυχής», δήλωσε αξιωματούχος από τη συνοριακή πόλη Sinuiju, σύμφωνα με το Radio Free Asia, μεταδίδει η Telegraph.

Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε επίσης ότι εάν κάποιος πεθάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου πένθους, οι συγγενείς του απαγορεύεται να κλαίνε δυνατά και η σορός του θα μεταφερθεί μετά το πέρας της περιόδου πένθους.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να γιορτάσουν ούτε τα δικά τους γενέθλια, αν συμπίπτουν με την περίοδο πένθους», είπε ο Βορειοκορεάτης στο Radio Free Asia. Στο παρελθόν, πολίτες που συνελήφθησαν να πίνουν ή ήταν σε κατάσταση μέθης την περίοδο του πένθους αντιμετωπίστηκαν ως ιδεολογικοί εγκληματίες, προσθέτει. Οι αρχές τους συνέλαβαν και οι οικείοι τους δεν τους ξαναείδαν ποτέ.

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ πέθανε το Δεκέμβριο του 2011 και σύμφωνα με το Reuters, ο θάνατος του δεν αναφέρθηκε παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Associated Press, μια σειρήνα ήχησε για τρία λεπτά το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Δεκεμβρίου-στην επέτειο του θανάτου του- και Βορειοκορεάτες σίγησαν και υποκλίθηκαν σεβόμενοι τον Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Οι εθνικές σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εθεάθη να σκαρφαλώνει στο λόφο Mansu της Πιονγκγιάνγκ για να καταθέσει λουλούδια και να υποκλιθεί μπροστά στα γιγάντια αγάλματα του Κιμ Γιονγκ-ιλ και του Κιμ ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας.

Bορειοκορεάτες επισκέπτονται τα αγάλματα των εκλιπόντων ηγετώνΑ.Ρ

Ο σημερινός ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν εθεάθη επίσης μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους σε μια τελετή έξω από το παλάτι στην πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται ταριχευμένες οι σοροί του πατέρα και του παππού του.

Ντυμένος με μαύρο δερμάτινο παλτό, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εθεάθη μελαγχολικός κάτω από ένα μεγάλο κόκκινο πανό με την εικόνα του πατέρα του, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Οι εφημερίδες – όλες αυστηρά ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας – δημοσίευσαν επίσης άρθρα που επαινούσαν τον Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η «Κάρμελ» φέρνει πολικές θερμοκρασίες στη χώρα - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Τελικός The Bachelor: Ο Αλέξης Παππάς επέλεξε την εκλεκτή της καρδιάς του

Παλαιό Ψυχικό: Δολοφονία ο θάνατος του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη

Θετικός στον κορονοϊό ο Νίκος Βέρτης - Η κατάσταση της υγείας του (photo)