ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2021 - Ντόναλντ Τραμπ: Πόσο λείπει από τις ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά την εκλογή Μπάιντεν

O Ντόναλντ Τραμπ
O Ντόναλντ Τραμπ
AP Photo/Evan Vucci, File

Ανασκόπηση 2021: Η χρονιά φτάνει στο τέλος της και το Newsbomb.gr πραγματοποιεί ανασκόπηση για το πρώτο έτος των ΗΠΑ χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το 2021 μας αποχαιρετά και το Newsbomb.gr καταγράφει τον πρώτο χρόνο των ΗΠΑ χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.

Ο Μπάιντεν, εκλέχθηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, ωστόσο ανέλαβε τυπικά τα καθήκοντά του τον Ιανουαρίο του 2021, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει το οβάλ γραφείο εν μέσω άδικων και αβάσιμων κατηγοριών. Το Newsbomb.gr καταγράφει έργα και ημέρες της Αμερικής στις 365 ημέρες χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία...

trump.jpg
Ο Ντόναλντ ΤραμπAP

Μόλις λίγες ημέρες πριν αφήσει την εξουσία, ο Τραμπ υπέγραψε σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, μη θέλοντας να αφήσει πίσω του καμένη γη, όπως τον κατηγορούσαν οι αντίπαλοί του, πριν καν αποχωρήσει. Το σχέδιο νόμου προέβλεπε δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο χρεώθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ για έναν άγνωστο λόγο, την ώρα που ο ίδιος μέσω Twitter καλούσε τους πάντες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην προβαίνουν σε ακρότητες. Μάλιστα, οι εισβολείς του Καπιτωλίου χρεώθηκαν ως... άτομα του Τραμπ, παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία απόδειξη. «Υποστηρίξτε την αστυνομία και την επιβολή του νόμου στο Καπιτώλιο. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ήρεμοι!», ανέφερε τότε ο Τραμπ.

Η Δημοκρατία φυσικά καταλύθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έκλεισαν (!) τους λογαριασμούς του προέδρου των ΗΠΑ (δεν είχε γίνει ακόμη η παράδοση στον Μπάιντεν) επειδή τον θεώρησαν υπεύθυνο για τα επεισόδια, την ώρα που ο Τραμπ καλούσε σε αποχώρηση των εισβολέων.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι... Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, καθώς έκαναν λόγο για αιματοκυλίσματα και αιματοχυσίες με τη σφραγίδα Τραμπ. Ωστόσο η ορκομωσία Μπάιντεν έγινε ομαλότατα, με τον απερχόμενο πρόεδρο να μην έχει την παραμικρή ανάμειξη σε οποιαδήποτε επεισόδιο.

tramp.jpg
Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ και το 2024AP

Είναι δε τόσο μεγάλη η ήττα Μπάιντεν σχετικά με τις ποινικές ευθύνες Τραμπ που στις αρχές Φεβρουαρίου, η Γερουσία ψήφισε κατά της παραπομπής του σε δίκη για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών τάχθηκε κατά, με τη... φούσκα της υποκίνησης να σκάει γρήγορα καθώς ο Τραμπ αθωώθηκε πανηγυρικά.

Και αν ο Μπάιντεν και οι αντίπαλοι Τραμπ πίστεψαν πως... ξεμπέρδεψαν με τον μεγιστάνα, ο Μάρτιος μπήκε όπως περίμεναν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

«Μπορεί να αποφασίσω να τους νικήσω για τρίτη φορά», είπε, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς, υπογραμμίζοντας πως το 2024 θα είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο.

Λίγες ώρες πριν είχε έρθει και και δεύτερο ράπισμα στους ανταγωνιστές του Τραμπ, καθώς ο 75χρονος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχτηκε από τους αντιπάλους του.

Η συνεισφορά Τραμπ συνεχίστηκε ακόμη και στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού καλώντας αρνητές και δύσπιστους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της επιστήμης κατά της πανδημίας. «Το συνιστώ, και το συνιστώ και σε εκείνους που δεν το θέλουν, πολλοί εκ των οποίων με ψήφισαν», είπε ο κ. Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και πρόσεθσε «Είναι εξαίρετο εμβόλιο, είναι εμβόλιο που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Η φίμωση Τραμπ συνεχίστηκε από το Twitter, κάτι που τον Μάιο ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο να προβεί στη λειτουργία δικής του σελίδας. Ο ιστότοπος που έχει την ονομασία donaldjtrump.com/desk, ξεκίνησε με ένα διαφημιστικό βίντεο που τον χαρακτηρίζει «φάρο της ελευθερίας» και «ένα μέρος για να μιλά ο Τραμπ ελεύθερα και με ασφάλεια».

Την ώρα που η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ευθύς εξαρχής εκείνος ο οποίος δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και έδειξε άμεσα την Κίνα ως τη χώρα που γνωρίζει πώς ξεκίνησε η προέλευση του ιού.

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal σχετικά με την ανθρωπογενή προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ ξεσπάθωσε καθώς ήταν εκείνος ο οποίος ανέφερε διαρκώς πως το εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν έχει ρόλο-κλειδί. Μάλιστα ο Μπάιντεν λοιδορούσε τον Τραμπ, ωστόσο και εκείνος ζήτησε έρευνα για τον ρόλο της Κίνας...

Φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο αυτό που είδε όλος ο πλανήτης: Το κάζο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, καθώς οι άτσαλοι χειρισμοί Μπάιντεν έφεραν την άτακτη υποχώρηση των δυνάμεων της αστερόεσσας από την χώρα, αφήνοντας στο έλεος των φονταμενταλιστών εκατομμύρια ανθρώπους, σε μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική τραγωδία. «Ο τσαπατσούλικος τρόπος που χειρίστηκε ο Μπάιντεν την έξοδο από το Αφγανιστάν είναι η πιο απίστευτη επίδειξη χονδροειδούς ανικανότητας από ηγέτη αυτής της χώρας, ίσως ποτέ. υτό που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είναι θρυλικό. Θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ήττες», δήλωσε ο Τραμπ, χωρίς να έδει άδικο...

Τον Σεπτέμβριο ήρθε στη δημοσιότητα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορά των ΗΠΑ, που κανείς δεν ανέφερε ή τα αμερικανικά media κάλυψαν ατάκτως. Ο γιος του Τζο Μπάιντεν, ο Χάντερ, σύμφωνα με αποκάλυψη της έκθεσης του Business Insider, φέρεται να ζήτησε δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης που είχαν παγώσει από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η φίμωση Τραμπ συνεχίστηκε στα social media, κάτι που έφερε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας. «Δημιούργησα τον Truth Social και τον όμιλο Trump Media and Technology για να αντισταθούμε στην τυραννία των γιγάντων της τεχνολογίας», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος, διευκρινίζοντας ότι ο νέος ιστότοπος θα λειτουργήσει εντός του 2022 και πιθανότατα θα μπει και στο χρηματιστήριο.

Κλείνοντας, το 2021 φεύγει με τον Ντόναλντ Τραμπ αποφασισμένο να διεκδικήσει ξανά τον προεδρικό θώκο απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος από τις προεκλογικές του εξαγγελίες κατάφερε να μην πραγματοποιήσει ούτε μια, αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι κατηγορίες κατά του Τραμπ δεν ήταν απλά αβάσιμες αλλά ήταν κινήσεις εναντίον ενός ατόμου που χάλαγε τη... μανέστρα στα μεγαλύτερα λόμπι του πλανήτη.

Η δε Αμερική, ένα χρόνο μετά, παρέμεινε στάσιμη οικονομικά, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και η «ρετσινιά» του Αφγανιστάν θα μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, πλάι σε εκείνη του Βιετνάμ...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.