ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Το πολιτικό του μέλλον...κρέμεται από μία κλωστή - Οι Τόρις ζητάνε την παραίτησή του

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
ΑΡ

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις από ανώτερα στελέχη του κόμματός του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, μετά την παραδοχή του ότι έδωσε το παρών στο πολυσυζητημένο πάρτι στη Ντάουνιγκ Στριτ, κατά τη διάρκεια του lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε χθες συγγνώμη για τον τρόπο που χειρίστηκε την εκδήλωση στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάϊο του 2020 και είπε ότι κατανοεί την «οργή» του κοινού.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μπόρις Τζόνσον. Την ίδια στιγμή όμως επιφανή στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος Όμως ο αρχηγός των Τόρις στη Σκωτία, Ντάγκλας Ρος και οι βουλευτές Γουίλιαμ Ραγκ, Καρολάιν Νόουκς και Ρότζερ Γκέιλ είπαν ότι είναι ώρα να φύγει.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η πρώην υπουργός Κάρολαιν Νόουκς πρόσθεσε τη φωνή της σε όσους ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Μιλώντας σε εκπομπή του ITV, είπε ότι ο Τζόνσον βρίσκεται σε «αδύναμη θέση», προσθέτοντας: «Είτε θα φύγει τώρα ,είτε σε τρία χρόνια μετά τις γενικές εκλογές και θα αποφασίσει το κόμμα σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας βλάπτει τώρα».

Η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον κρέμεται πλέον από μία κλωστή λένε οι αναλυτές καθώς πλέον το ζήτημα της παραίτησής του, συζητιέται ανοιχτά στους Τόρις, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η παρουσία του στη συγκέντρωση εν μέσω lockdown. Ο ίδιος ισχυρίστηκε χθες ότι θεώρησε πως ήταν «εκδήλωση εργασίας» και κάλεσε τους επικριτές του να περιμένουν τα πορίσματα της έρευνας.

Ο Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε μια προσεκτικά διατυπωμένη συγγνώμη για την παρουσία του στη συγκέντρωση 40 περίπου αξιωματούχων τον Μάιο του 2020, η οποία περιγράφεται σε μια πρόσκληση μέσω email που είχε στείλει ο ίδιος ο γραμματέας του ως μία χαλαρή συγκέντρωση στην οποία ο καθένας θα «πήγαινε το ποτό του» για να απολαύσουν όλοι μαζί τον ζεστό καιρό.

Κάποιοι παραμένουν βέβαια πιστοί στον πρωθυπουργό. Η υπουργός Πολιτισμού, Nαντίν Ντόρις έγραψε στο Twitter ότι ο Τζόνσον είχε «δίκιο που ζήτησε προσωπικά συγγνώμη» επειδή οι άνθρωποι ήταν «πληγωμένοι και θυμωμένοι με αυτό που συνέβη». Tώρα όμως είναι σωστό να περιμένουν όλοι τα ευρήματα της έρευνας που ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Ένας πρώην υπουργός ωστόσο είπε οτι ο Τζόνσον «δεν ζήτησε συγγνώμη για αυτό που έκανε, αλλά για πράγματα που μπορεί να συνέβησαν ή μπορεί και όχι για τα οποία επίσημα δεν γνωρίζει τίποτα μέχρι να του το πει η Σου Γκρέι». Ένας άλλος βουλευτής είπε: «Δεν έχω δει τέτοια μισή συγγνώμη από τότε που το παιδί μου ζήτησε συγγνώμη που έχυσε όλο το γάλα».

Τα σενάρια της διαδοχής

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, και η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας, τα δύο στελέχη που θεωρούνται φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον κράτησαν σιγή ιχθύος για τις εξελίξεις. Εξηγώντας ότι ήταν «σε επίσκεψη όλη την ημέρα», ο Σουνάκ έδωσε μια χλιαρή απάντηση στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης, λέγοντας ότι ο Τζόνσον «είχε δίκιο που ζήτησε συγγνώμη και ειναι λογικό το αίτημά του για υπομονή όσο διεξάγεται έρευνα». Η Τρας μεσω Twitter δήλωσε επίσης οτι στηρίζει τον Τζόνσον «100%».

Μερικοί βουλευτές συζητούν επίσης ανοιχτά την αποστολή επιστολών στον πρόεδρο της επιτροπής του 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι, απαιτώντας ψήφο δυσπιστίας στον Τζόνσον. Ο Μπρέιντι δεν θα αποκαλύψει πόσες επιστολές έχει λάβει μέχρι να φτάσει το όριο για τις ψήφους των 54, αλλά ένας πρώην υπουργός πρότεινε ότι ο αριθμός αυτή τη στιγμή είναι περίπου 25.

Στελέχη του Κόμματος εκνευρίστηκαν επίσης από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται λιγότερο μετανιωμένος σε ιδιωτικές συνομιλίες μετά την εμφάνισή του στη Βουλή των Κοινοτήτων από ό,τι παρουσιάστηκε δημόσια.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον αποδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ήταν στη συγκέντρωση της 20ης Μαΐου 2020 και ότι αυτό ήταν λάθος, ενώ προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τις ενέργειές του. Λέγοντας ότι ο κήπος της πρωθυπουργικής κατοικίας χρησιμοποιείται συνήθως ως «επέκταση του γραφείου», υποστήριξε ότι πίστευε ότι η εκδήλωση ήταν μια συγκέντρωση εργασίας, προκαλώντας χλευαστικά γέλια από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και κοροϊδία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Kιρ Στάρμερ τον κάλεσε να «κάνει το αξιοπρεπές πράγμα και να παραιτηθεί», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «άνθρωπο χωρίς ντροπή» και κάποιον που το βρετανικό κοινό θεωρούσε ευρέως ως ψεύτη.

Η παραδοχή και η συγγνώμη του πρωθυπουργού πιθανότατα του χάρισε λίγο χρόνο. Μια παύση έως ότου δημοσιευτεί η επίσημη έρευνα για το τι έγινε ή δεν έγινε στο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, σε λίγες ημέρες.

Αλλά για πολλούς, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη χάσει το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Όλο και περισσότεροι δικοί του βουλευτές και στελέχη του Κόμματός του θέλουν να φύγει εδώ και τώρα, συζητώντας μανιωδώς πώς και πότε θα μπορούσε να γίνει η αποχώρησή του.

Με πληροφορίες απο Guardian, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό - Πού θα χιονίσει

Τζόκοβιτς: Κορυφώνεται το θρίλερ για τη συμμετοχή στο Australian Open – Αναβλήθηκε η κλήρωση

Αντώνης Κανάκης: Άγριος καυγάς με τον παρουσιαστή σε μπαρ της Θεσσαλονίκης

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)