ΚΟΣΜΟΣ

Tουρκία: Ο Ερντογάν παίζει το χαρτί του...εμβολιαστικού εθνικισμού για να παραμείνει στην εξουσία

To νέο όπλο του Ερντογάν είναι το εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Τουρκία
To νέο όπλο του Ερντογάν είναι το εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Τουρκία
ΑΡ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στο εμβόλιο τοπικής παραγωγής και το μετατρέπει σε όπλο που θα ενισχύσει όχι μόνο τη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και την δημοτικότητά του. Απέναντί του έχει τους...επιστήμονες που λένε οτι το Τurkovac δεν είναι ακόμη...εμβόλιο

Καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται στο έδαφός της η Τουρκία προσχώρησε πρόσφατα στη λέσχη των 9 συνολικά χωρών που παράγουν το δικό τους εμβόλιο κατά της Covid-19. Παρά την απροθυμία τοπικών ιατρικών κύκλων που καταγγέλλουν έλλειψη διαφάνειας και διαδικασίες-εξπρές, ο Ερντογάν και οι υπουργοί του καλούν τους συμπατριώτες τους να κάνουν το εμβόλιο Turkovac ενώ περιμένουν τη διεθνή του κυκλοφορία του.

«Με το Turkovac δεν έχουμε πλέον να φοβηθούμε τίποτα απο την πανδημία, υπό την προϋπόθεση βέβαια οτι οι πολίτες εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στις αρχές Ιανουαρίου. Από την έναρξη της πανδημίας, η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει περισσότερες από 130 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων του κινεζικού Sinovac και της αμερικανο-γερμανικής Pfizer / BioNTech.

Πλέον η χώρα προσφέρει αναμνηστικές δόσεις και με το εμβόλιο made in Turkey το οποίο παράγεται σε ένα εργοστάσιο στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα. Γνωστό προηγουμένως με την ονομασία Erucov-Vac, το εμβόλιο... ξαναβαπτίστηκε τον περασμένο Ιούνιο απο τον πρόεδρο Ερντογάν που το μετατρέπει σε βασικό χαρτί για να ενισχύσει την παραπαίουσα δημοτικότητά του. Αλλά και να αποπροσανατολίσει από τα δεινά της τουρκικής οικονομίας που παραμένει βυθισμένη σε μία κρίση άνευ προηγουμένου.

Η μάχη του Ερντογάν με τους επιστήμονες

Στην...εκστρατεία του αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος που εκτός απο...στρατηγός και οικονομολόγος φοράει εσχάτως και το μανδύα του επιστήμονα, βρίσκει απέναντί του μεγάλη μερίδα των επιστημόνων της γείτονος. Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) εξέδωσε προειδοποίηση για την αποτελεσματικότητα του εγχώριου τουρκικού εμβολίου Covid-19, με τον Τούρκο πρόεδρο να σπεύδει να αποκαλεί τα μέλη του «απατεώνες».

«Το πανεπιστήμιο Ερτζιγιές παράγει, εφευρίσκει το εμβόλιο Turkovac, οι άλλοι λένε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μα πόσο απατεώνες είστε. Πόσο ψεύτες είστε! Αφού ως Ιατρικός Σύλλογος ξέρετε τόσα πολλά, έχετε αφήσει ένα έργο; Μα και σε αυτούς που κάνουν έργο τούς βάζετε εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Την οργή του Ερντογάν προκάλεσε η αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας ότι το Turckovac δεν έχει «καμία επιστημονική βάση.» Τα μέλη του Συλλόγου απάντησαν οτι λέγοντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και την επιστήμη.

Ο καυγάς στη Βουλή

Το Turkovac έγινε αφορμή για έναν άγριο καυγά που σημειώθηκε στην τουρκική Βουλή, ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΑΚΡ και του CHP. «Οι γερμανικές εφημερίδες δείχνοντας ως παράδειγμα τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας προσπαθούν να δυσφημήσουν το Turkovac. Αυτό είναι ένα εθνικό θέμα. Σε αυτό το εθνικό θέμα … ας είστε τουλάχιστον δίπλα μας ρε! Πάντα εναντίον μας είστε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του AKP Τζαχίτ Οζκάν.

Eμβολιασμός στην ΤουρκίαΑ.Ρ

Απαντώντας, ο βουλευτής του CHP Ενγκίν Αλτάι, φώναξε: «Εσύ μου λες γιατί ανακατεύομαι; Εσύ βρε αναιδές σκουλήκι, εσύ είσαι ο πιο ξεδιάντροπος από όλους. Τί σημαίνει «να μην ανακατεύομαι;». Αναιδές σκουλήκι!» είπε μεταξύ άλλων.

Η αποθέωση του Turkovac και...η Αφρική

Tην ίδια στιγμή οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος «αποθεώνουν» το εμβόλιο. «Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης για το Turkovac, το εγχώρια ανεπτυγμένο εμβόλιο COVID-19 της Τουρκίας, δίνουν ελπίδα εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των κρουσμάτων. Οι επιστήμονες λένε ότι μειώνει το ποσοστό μόλυνσης σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το CoronaVac που παράγεται από την κινεζική Sinovac» έγραψε χθες η Sabah.

Στο Turkovac επενδύει ο πρόεδρος ΕρντογάνΑ.Ρ

Mε τη βοήθεια του νέου του «υπερόπλου» ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται επίσης ως φιλάνθρωπος, ενώ απεκτείνει τις εθνικιστικές του βλέψεις εκτός συνόρων, ενισχύοντας τους δεσμούς του με την ενεργειακά πλούσια Αφρική. Η Άγκυρα θα στείλει 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στην Αφρική, ανακοίνωσε ο Ερντογάν κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής Τουρκίας – Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.