ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Σεληνιακό τοπίο και νησιά βυθισμένα κάτω από το νερό μετά το τσουνάμι

H έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα
H έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα
ΑΡ

Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία στέλνουν αεροπλάνα για να εκτιμήσουν τις ζημιές από το τσουνάμι

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έστειλαν αεροπλάνα για να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η τεράστια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη και το επακόλουθο τσουνάμι στην Τόνγκα του νότιου Ειρηνικού.

Η έκρηξη απελευθέρωσε ένα τεράστιο μαύρο πέπλο στάχτης στον ουρανό, μολύνοντας τα αποθέματα νερού, διακόπτοντας τις επικοινωνίες και εμποδίζοντας τις πτήσεις επιτήρησης που εκτιμούσαν την έκταση της ζημιάς.

Σήμερα ωστόσο (17/1), οι πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μπόρεσαν τελικά να αναχωρήσουν. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έκρηξη του Σαββάτου δείχνουν ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο σε ψηλότερα μέρα, καθώς οι πλημμύρες έπληξαν τις παράκτιες περιοχές αλλά και την ενδοχώρα, ενώ ο ουρανός σκοτείνιασε από στάχτη. Η ηχητική έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Αλάσκα.

Τουλάχιστον μία αγνοούμενη

Δεν υπήρξαν ακόμη επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οι επικοινωνίες ωστόσο παραμένουν περιορισμένες. Μία γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο αγνοείτα, καθώς παρασύρθηκε απο τα ορμητικά νερά το Σάββατο. Η Άντζελα Γκλόουβερ, 50 ετών που ζούσε στην Τόνγκα από το 2015 και διατηρούσε ένα ινστιτούτο τατουάζ στην πρωτεύουσα με τον σύζυγό της παρασύρθηκε στην παραλία από το τσουνάμι.

«Η Άντζελα και ο σύζυγός της, Τζέιμς, παρασύρθηκαν», είπε στον Guardian ο αδερφός της «Ο Τζέιμς μπόρεσε να κολλήσει σε ένα δέντρο για αρκετή ώρα, αλλά η Άντζελα δεν κατάφερε να το κάνει».

Μια «κουβέρτα στάχτης» εμποδίζει τις επικοινωνίες με τις πόλεις που πιστεύεται ότι έχουν πλημμυρίσει από τα κύματα καθώς αναχωρούσαν οι πρώτες πτήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι επηρεάστηκαν, δήλωσαν στο BBC υπεύθυνοι απο τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

«Υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 80.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την Τόνγκα που επηρεάστηκαν είτε από την ίδια την έκρηξη είτε από το τσουνάμι και τις πλημμύρες που προκάλεσε η έκρηξη»

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το τσουνάμι προκάλεσε «σημαντικές ζημιές». Η Δύναμη Άμυνας Νέας Ζηλανδίας ανήρτησε στο Twitter ότι ένα αεροσκάφος αναχώρησε για να «βοηθήσει στην αρχική εκτίμηση των επιπτώσεων στην περιοχή και τα νησιά με χαμηλό υψόμετρο».

Το υποβρύχιο ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο, στέλνοντας έναν πίδακα στάχτης στον ουρανό και πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για κύματα ύψους 1,2 μέτρων που έφτασαν στην Τόνγκα. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.383 χιλιόμετρα από την Τόνγκα.

Η τέφρα μόλυνε τα αποθέματα νερού

Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Τόνγκα, Πίτερ Λουντ, δήλωσε ότι το νησιωτικό έθνος μοιάζει «σαν σεληνιακό τοπίο» αφού καλύφθηκε με ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκόνη μόλυνε τα αποθέματα νερού και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση, είπε η Άρντερν την Κυριακή.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέφεραν ότι λόγω της στάχτης οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατεύουν τους πνεύμονές τους.

Καθώς ο ουρανός σκοτείνιαζε με στάχτη, βίντεο έδειχναν μεγάλα μποτιλιαρίσματα καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειπαν τις περιοχές χαμηλού υψομέτρου με αυτοκίνητα. Ώρες αργότερα, το διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές της Τόνγκα έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι 105.000 κατοίκοι του νησιού να αποκοπούν εντελώς.

Το ηφαίστειο είχε αρχίσει να βρυχάται εδώ και αρκετές ημέρες. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τόνγκα είχε προειδοποιήσει ότι σε ορισμένες περιοχές είχε αναφερθεί μυρωδιά θείου και αμμωνίας πριν απο την μεγάλη έκρηξη.

Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε ορισμένα μέρη του νησιού και τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν σιγά σιγά να λειτουργούν ξανά. Όμως η κατάσταση σε ορισμένες παράκτιες περιοχές παραμένει άγνωστη. Πολλοί κάτοικοι της Τόνγκα που ζουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλειά των οικείων τους.

Η Φατίμα είπε στο BBC ότι δεν έχει νέα από τον συνάδελφό της που διατηρεί ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα. «Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό, ελπίζουμε για το καλύτερο», είπε. Και πρόσθεσε: «Όλο αυτό θα θα τους πλήξει σκληρά καθώς ήταν σε lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δέχονται τουρίστες και τώρα συνέβη η καταστροφή»

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ορισμένα απομακρυσμένα νησιά έχουν βυθιστεί πλήρως από το θαλασσινό νερό. Οι ειδικοί λένε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai είναι μια από τις πιο βίαιες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ζακ Γκόλντσμιθ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τόνγκα «σοκαριστική» και είπε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να βοηθήσει και να υποστηρίξει τον φίλο και εταίρο στην Κοινοπολιτεία με όποιον τρόπο μπορούμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι και πόσα θα πάρουν επιδότηση για την απόσυρση

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor: Τρεις αποχωρήσεις και χαμός στο συμβούλιο του νησιού - «Κατέρρευσε» η Ευρυδίκη (video)