ΚΟΣΜΟΣ

Τέταρτη μέρα μαχών με νεκρούς στην Υεμένη

Τέταρτη μέρα μαχών με νεκρούς στην Υεμένη

Τουλάχιστον 13 άτομα τα οποία φέρονται να ανήκουν σε οργάνωση που σχετίζεται με την αλ Κάιντα σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Υεμένης. Οι επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός εναντίον των ισλαμιστών μαχητών εισήλθαν στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τους.

Πολίτες και αξιωματούχοι είπαν ότι τρεις βομβαρδισμοί από μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης σε περιοχές που ελέγχουν οι μαχητές της παράταξης Άνσαρ αλ Σαρία "Οπαδοί του Ισλαμικού Νόμου" είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι εξ' αυτών στη νότια πόλη Λόντερ.

Ένας από τους βομβαρδισμούς είχε στόχο ένα άρμα μάχης του στρατού το οποίο είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές την Δευτέρα, κι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι δύο άλλοι βομβαρδισμοί έγιναν εναντίον θέσεων των ισλαμιστών μαχητών. Από την επίθεση δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Δυο ακόμη ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλα μέλη φυλών που έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση. Οι πολιτοφύλακες προσπάθησαν να σταματήσουν μια ομάδα μελών της Άνσαρ αλ Σαρία που πήγαινε να ενωθεί με τους ισλαμιστές στη Λόντερ, είπε ένας αξιωματούχος στην πόλη Μουντίγια, 15 χλμ. ανατολικότερα. Τρία μέλη των φιλοκυβερνητικών φυλών σκοτώθηκαν στην μάχη.

Αργότερα, πέντε μαχητές σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς κοντά σε ένα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσιο στη Λόντερ που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τους ισλαμιστές, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Η Υεμένη, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την πολιτική αναταραχή της περασμένης χρονιάς εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί τελικά ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, εισέρχεται σε μια νέα φάση ταραχών, καθώς ο στρατός μάχεται με τους ισλαμιστές που εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας στη Σαναά επέκτειναν τα εδάφη που ελέγχουν, ειδικά στο νότο.

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες και στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λόντερ από την Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Άνσαρ αλ Σαρία υποστήριξε σε ένα μήνυμα που διένειμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι μόλις επτά μαχητές της σκοτώθηκαν την Δευτέρα.

Άλλοι τέσσερις μαχητές, ανάμεσά τους ένας ξένος, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού στην Ζιντζιμπάρ, στο νότο, την Τετάρτη το βράδυ, είπε χθες ένας αξιωματούχος. Ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι μιλάει εκ μέρους της Άνσαρ αλ Σαρία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς τους θανάτους και διευκρίνισε ότι ο νεκρός ξένος ήταν Τυνήσιος.