ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Αποσύρετε τον στρατό» λέει η Γερμανία στη Ρωσία - Το ανησυχητικό μήνυμα Ρώσου διπλωμάτη

Ουκρανία: «Αποσύρετε τον στρατό» λέει η Γερμανία στη Ρωσία - Το ανησυχητικό μήνυμα Ρώσου διπλωμάτη

Ουκρανία: Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε μήνυμα στη Ρωσία λίγο πριν την συνάντηση Σολτς-Πούτιν

Μήνυμα στη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή» λίγες ώρες πριν την άφιξη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Μόσχα.

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στην οποία προσθέτει ότι «η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ρώσος απεσταλμένος στην ΕΕ, Βλαντιμίρι Τσιζόφ, διεμήνυσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η Ρωσία «θα απαντήσει», αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε. Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε --στο Ντονμπάς ή όπου αλλού» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουρκανικά σύνορα, ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα.

Κρίση στην Ουκρανία: Η θέση της Ιαπωνίας

Θέση για την κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να πάρει και η Ιαπωνία ο πρωθυπουργός της οποίας, Φούμιο Κισίντα, θα συνομιλήσει σήμερα, Τρίτη, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ώρα που το Τόκιο εκφράζει τη «βαθιά του ανησυχία» για τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Τόκιο «παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή, ενώ παράλληλα θα συντονιζόμαστε στενά με τις χώρες της G7 για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη με τον προσήκοντα τρόπο», πρόσθεσε ο Κισίντα στη διάρκεια συνάντησης στελεχών της κυβέρνησης με μέλη του κυβερνώντος κόμματος PLD.

Χθες Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν “σε πολύ σύντομο διάστημα” οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν “μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία” σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νόμπουο Κίσι αναφέρθηκε στην αυξημένη ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στο νότιο τμήμα της θάλασσας Οχότσκ, που συνορεύει με το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο. «Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να επιδείξουν τις ικανότητές τους να επιχειρούν στα ανατολικά και τα δυτικά, παράλληλα με τα στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού στρατού γύρω από την Ουκρανία», εκτίμησε ο Κίσι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις είναι περίπλοκες: οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας μιας εδαφικής διαφοράς σε τέσσερα μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, που συνορεύουν με το Χοκάιντο, και τα οποία κατέλαβε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες του πολέμου και ποτέ δεν επέστρεψε στο Τόκιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν

Κρίση στην Ουκρανία: Πόκερ για γερά νεύρα – Η Ρωσία λέει τώρα ότι «είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί»

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία: Σε τρία στάδια η πιθανή εισβολή των Ρώσων, D-Day η Τετάρτη

Κραυγή απόγνωσης από Έλληνες της Ουκρανίας: «Βοηθήστε μας να φύγουμε με ασφάλεια»