ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν

Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν
Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν
AP Photo/Vadim Ghirda

Το ερώτημα που πλανάται σε όλη την υφήλιο είναι αν τελικά βαίνουμε προς τον Γ' Παγκόσμιο πόλεμο, αφού παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ο πρόεδρος Πούτιν έχει πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη διασπορά στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία.

Πού το πάει ο Πούτιν και γιατί προβληματίζει η στάση του Μπάιντεν;

Σε αυτό το εφιαλτικό παιχνίδι ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, δυστυχώς στη μέση βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία ούτε να το αποτρέψει μπορεί, ούτε βεβαίως να προστατεύσει την ενεργειακή της επάρκεια αν ο Πούτιν δώσει το σήμα του πολέμου και της εισβολής. Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θέλησαν να μεσολαβήσουν για να αποτρέψουν την στρατιωτική εισβολή, δεν έχουν καταφέρει απολύτως τίποτα παρά να ενισχύουν ακόμα περισσότερο το προφίλ υπεροχής του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος τους χειρίζεται από δύναμη ισχύος. Προφανώς και οι απειλές περί κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε αυτό το timing είναι απολύτως αστείες, αφού αν ο Πούτιν κλείσει το διακόπτη του φυσικού αερίου η Ευρώπη θα βυθιστεί στο σκοτάδι, εν μέσω πολέμου. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας τον Εμάνουελ Μακρόν, αλλά και ο Λαβρόφ τη Βρετανίδα ομόλογό του δείχνουν ποιος είναι το αφεντικό σε αυτή την κρίση.

Από την άλλη μεριά ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι χειρισμοί του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει ήδη στο ενεργητικό του το φιάσκο του Αφγανιστάν και επιλέγει να κάνει άνω - κάτω την Ανατολική Ευρώπη, εκ του ασφαλούς βεβαίως για την χώρα του...

Η κατάσταση βεβαίως περιπλέκει ακόμα περισσότερο αφού η ηγεσία της Ουκρανίας άγεται και φέρεται πότε με την μια πλευρά και πότε με την άλλη. Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ξαναζούμε μια «νέα Γιάλτα» και η υφήλιος μοιράζεται ξανά σε σφαίρες επιρροής. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση είναι να υπάρξει η διαβεβαίωση της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκεί μόνο αυτό; Προφανώς και όχι. Θα έβαζε ο Πούτιν 130.000 στρατιώτες και άρματα μάχης στα σύνορα της Ουκρανίας για μια πολιτική διαβεβαίωση; Ας είμαστε σοβαροί. Η Ρωσία επιθυμεί προσάρτηση εδαφών. Ξεκάθαρα. Αλλαγή συνόρων. Προφανώς αν συμβεί κάτι τέτοιο μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι αμφίβολο αν το ΝΑΤΟ θα επιλέξει να συγκρουστεί ευθέως με την Ρωσία ή αν απλά θα βοηθήσει έμμεσα τους Ουκρανούς σε ένα ενδεχόμενο εισβολής.

«Η Ρωσία θέλει το 1/3 της Ουκρανίας»

Πριν από λίγες ημέρες ο Κουρτ Βόλκερ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (2008-2009) και εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία (2017-2019) αποκάλυψε μια πολύ σημαντική πτυχή των προθέσεων της Ρωσίας: «Θα επιχειρήσουν να κατακτήσουν έδαφος βόρεια και ανατολικά της Κριμαίας, για να δημιουργήσουν μια συνεχή χερσαία περιοχή που συνδέεται με τη Ρωσία, και στη συνέχεια θα σταματήσουν. Νομίζω ότι αυτό θα διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες και μετά οι Ρώσοι θα σταματήσουν. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και όλοι οι άλλοι θα ζητούν κατάπαυση του πυρός. Και οι Ρώσοι θα πουν: «Εντάξει, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός και μετά θα πρέπει να χαράξουμε κάποιες διαχωριστικές γραμμές». Και αυτή τη φορά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν η Ρωσία προσαρτήσει το έδαφος αυτό όπως έκανε με την Κριμαία πριν. Το μεγάλο ερωτηματικό στο μυαλό μου είναι το Χάρκοβο, η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία. Θα φθάσουν έως εκεί; Θα μπορούσαν… Αλλά δεν θα φθάσουν τόσο δυτικά έως την Πολτάβα. Νομίζω ότι θα μείνουν στον Νότο και στην Ανατολή. Θα πάρουν το ένα τρίτο της χώρας». Ο Κούρτ Βάλτερ δεν είναι ένας τυχαίος αναλυτής, είναι συνεργάτης (Distinguished Fellow) του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Center of European Policy Analysis – CEPA) με έδρα την Ουάσιγκτον και γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Ο διάλογος Λαβρόφ – Πούτιν στην τηλεόραση

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο Λαβρόφ εμφανίστηκε χθες ως «μεσολαβητής» για να ηρεμήσει το Ρώσο Πρόεδρο και να του υπενθυμίσει ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων είναι η διπλωματία. «Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε μάλιστα και από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί». Ο Λαβρόφ ανέφερε ακόμη στον πρόεδρο Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

«Μας έστειλαν απαντήσεις, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Τις μελετήσαμε προσεκτικά μαζί με τους συναδέλφους μας σε διυπουργικό σχήμα. Μας ενδιαφέρει αρχικά η απάντηση των ΗΠΑ, επειδή όλοι καταλαβαίνουν ποιος παίζει τον κύριο ρόλο στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο στρατόπεδο της Δύσης», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «δεν είναι ικανοποιημένη» από το γεγονός ότι η αμερικανική απάντηση σε σημεία - κλειδιά, ήταν αρνητική. Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Μόσχα δεν είναι ικανοποιημένη από το πρώτο μέρος της απάντησης των ΗΠΑ στις προτάσεις ασφαλείας με το δεύτερο κομμάτι να είναι πιο εποικοδομητικό. Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιητικές ούτε οι απαντήσεις από ΕΕ και NATO. Επιπλέον, δηλώνει ότι η έννοια του αδιαιρέτου της ασφάλειας είναι διαφορετική από αυτήν που επιχειρεί να παρουσιάσει η Δύση.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και όλα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι η Συμφωνία των ποσοστών, γνωστή και ως «χαρτοπετσέτα», έγινε λίγους μήνες πριν τη Γιάλτα, μεταξύ του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσώρτσιλ και είχε ως αποτέλεσμα τη διαίρεση της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Πόκερ για γερά νεύρα – Η Ρωσία λέει τώρα ότι «είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία

Ουκρανία: Διάλογος με το δάχτυλο στη σκανδάλη - Αναπόφευκτος ο πόλεμος στην «αυλή» της Ευρώπης