ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ Η ΡΩΣΙΑ - ΥΣΤΑΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

ΚΟΣΜΟΣ

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία: Σε τρία στάδια η πιθανή εισβολή των Ρώσων, D-Day η Τετάρτη

Ρωσία τανκς
Σε πλήρη παράταξη τα ρωσικά τεθωρακισμένα
AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service

Την ώρα που η Ρωσία δηλώνει πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του τη Δευτέρα προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία «εκτός κι αν προκληθούμε»

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε λίγο μετά το διάγγελμα του Ζελένσκι στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος των μεγαλύτερων ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNNi, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Πούτιν ότι βλέπει μια «ευκαιρία» για διπλωματικό διάλογο με τη Δύση σχετικά με τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ συνέστησε να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες.

Ο Μπλίνκεν βλέπει επίθεση στη Ρωσία ακόμη και εντός της εβδομάδας

«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα τρία στάδια της πιθανής εισβολής στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διέρρευσαν τους τρόπους που πιστεύουν, με βάση τις πληροφορίες της αντικατασκοπείας, ότι θα εκδηλωθεί η ρωσική επίθεση.

Το πρώτο στάδιο δεν αφορά απαραίτητα στρατιωτική εισβολή. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η επίθεση θα ξεκινήσει με προβοκάτσια και άλλα αντισυμβατικά μέσα. Δηλαδή περιμένουν μία προβοκατόρικη ενέργεια, που θα προκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν θα επιτεθούμε, αν δεν προκληθούμε». Με άλλα λόγια, ο Λευκός Οίκος έχει πληροφορίες για στημένο επεισόδιο, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» το Κρεμλίνο, για να δώσει την εντολή εισβολής.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες επιθέσεις, δηλαδή ο βομβαρδισμός συγκεκριμένων στόχων, με τα πυραυλικά συστήματα που έχει μεταφέρει η Μόσχα σε απόσταση βολής, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Το συγκεκριμένο στάδιο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι Ρώσοι θα περιμένουν αντίδραση από τον ουκρανικό στρατό, ενισχύοντας το αφήγημά τους περί πρόκλησης από το Κίεβο.

Το τρίτο στάδιο θα είναι η χερσαία εισβολή, με ανεξέλεγκτες και συνάμα καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη, Αμερικανοί αναλυτές διακρίνουν καθημερινά μία προσπάθεια προβοκάτσιας, με τους Ρώσους αυτονομιστές στο έδαφος της Ουκρανίας να ζητούν βοήθεια, καθώς «οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με οπλισμό τους Ουκρανούς» και κινδυνεύουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.