ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία αυξάνει δυνάμεις στα σύνορα λένε οι ΗΠΑ – Ζελένσκι: Δεν βλέπουμε απόσυρση

Ουκρανία: Η Ρωσία αυξάνει δυνάμεις στα σύνορα λένε οι ΗΠΑ – Ζελένσκι: Δεν βλέπουμε απόσυρση
ΗΠΑ και Ουκρανία παραμένουν δύσπιστες για όσα υποστηρίζει περί απόσυρσης στρατευμάτων η Ρωσία 
AP

ΗΠΑ και Ουκρανία παραμένουν δύσπιστες για όσα υποστηρίζει περί απόσυρσης στρατευμάτων η Ρωσία 

Τεταμένο παραμένει το κλίμα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν στοιχεία ότι όχι μόνο δεν υπάρχει απόσυρση στρατευμάτων όπως διατυμπανίζει η Μόσχα αλλά αντίθετα υπάρχει αύξηση στρατευμάτων στα σύνορα.

Συγκεκριμένα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για αύξηση της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη. Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο». «Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της. «Βλέπουμε μικρές μετακινήσεις. Δεν θα αποκαλούσα αυτές τις μετακινήσεις ως απόσυρση δυνάμεων από τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» είπε ο Ζελένσκι.

Μιλώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο Ζελένσκι είπε ότι «απέδωσε η κοινή πίεση των διπλωματών» προσθέτοντας ότι «δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι η διπλωματία θα διαπραγματευτεί χωρίς εμάς με τη Ρωσία. Τα σημάδια είναι διαφορετικά αλλά τώρα δεν είναι ώρα να τα πιστέψουμε αυτά».

«Δεν φοβάμαι τις συμφωνίες πίσω από την πλάτη μας γιατί οι περισσότεροι ηγέτες γνωρίζουν ότι η αλήθεια είναι με το πλευρό μας» κατέληξε ο Ζελένσκι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρέσβης Ουκρανίας στο Νewsbomb.gr: «Περιμένουμε αποδείξεις από τη Ρωσία ότι θέλει την αποκλιμάκωση»

Κρίση στην Ουκρανία: Μπάιντεν και Σολτς ζητούν από τη Ρωσία «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης»