ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε νέες επιδρομές

Υεμένη: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε νέες επιδρομές

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Μεγάλο Σάββατο στην Υεμένη από επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών μαχητών που συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, νεκροί είναι 11 μαχητές μιας οργάνωσης η οποία θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα και πέντε άνδρες του στρατού. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ανέρχεται σε 220.

Στον ιστότοπό του, το Υπουργείο ανέφερε ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης κατέστρεψαν ένα όχημα στη νότια επαρχία Μπάιντα, σκοτώνοντας τρία «ηγετικά στελέχη των τρομοκρατών της αλ Κάιντα».

Η οργάνωση Άνσαρ αλ Σαρία «Οπαδοί του Ισλαμικού Νόμου», που πιστεύεται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε ότι τρία μέλη της «έγιναν μάρτυρες» από την επίθεση, που απέδωσε σε αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος.

Κοντά στην πόλη Άντεν, οχτώ ισλαμιστές μαχητές και πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν οι πρώτοι άνοιξαν πυρ εναντίον των δεύτερων, οι οποίοι και ανταπέδωσαν. Το ένα από τα οχήματα των μαχητών καταστράφηκε.

Η κυβέρνηση της Υεμένης έχει στείλει στην πόλη Λόντερ μία ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα από τη Σαναά, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Άνσαρ αλ Σαρία διαψεύδει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί νικών του τακτικού στρατού και θανάτων ηγετών της. Την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι μαχητές της σκότωσαν 37 ένοπλα μέλη φυλών που μάχονταν για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Η οργάνωση κατέλαβε τον έλεγχο μεγάλου μέρους της νότιας επαρχίας Αμπιάν στην διάρκεια της πολιτικής αναταραχής στην Υεμένη πέρυσι, που οδήγησε στην αντικατάσταση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από τον αντιπρόεδρό του Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι.

Σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που έκανε χθες ένας μη κατονομαζόμενος αξιωματικός του στρατού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τις πέντε πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων στην πόλη Λόντερ σκοτώθηκαν 222 άνθρωποι: 183 μαχητές της Άνσαρ αλ Σαρία, 14 στρατιωτικοί, 24 μέλη πολιτοφυλακών και ένα παιδί 12 ετών.