ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, σημειώθηκαν βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Νωρίτερα, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με τους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν λόγο για κλιμάκωση της κατάστασης και φόβους για συρράξεις.

Η Ουκρανία κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι επιτέθηκαν με οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουρκανία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

«Περιμένουμε αποδείξεις από τη Ρωσία ότι θέλει την αποκλιμάκωση»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση μίλησε στο Νewsbomb.gr o πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Σέργκι Σουτένκο

«Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις των Ρώσων πια», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αποδείξεις για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ρωσία φημίζεται για τους εκβιασμούς της και τα "βρώμικα" παιχνίδια».

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο που είχε ως αποτελέσμα τον θάνατο ενός ομογενούς, ο πρέσβης της Ουκρανίας λέει ότι ήταν ένα έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.

«Έγινε ένας καβγάς σε μια καφετέρια, ενεπλάκησαν και κάποιοι Ελληνικής καταγωγής. Δεν υπήρχε κανένα εθνικός ή πολιτικός λόγος σε αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα - Πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών