ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Ανοιχτές κατηγορίες Κρεμλίνου για προβοκάτσια - «Τρομερές προκλήσεις»

Ουκρανία  - Ρωσία
«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις», αναφέρει το Κρεμλίνο
AP

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ -δεξί χέρι του Πούτιν- κατηγόρησε την Ουκρανία για προβοκάτσιες τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση

Για την «ανάφλεξη» στην που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη ειρήνη στην Ανατολική Ουκρανία, πήρε θέση το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το «δεξί» χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή ότι πρόκειται για «τρομερές προκλήσεις» και ταυτόχρονα εκτόξευσε κατηγορίες προς τις ουκρανικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ πρώτες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Κίεβο για προβοκάτσιες τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση, πετώντας ταυτόχρονα το «μπαλάκι» στη Δύση ζητώντας να ασκήσει τη επιρροή της προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση, μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και Ρώσων αυτονομιστών.

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις, βλέπουμε αναφορές από εκπροσώπους των (αυτοαποκαλούμενων) δημοκρατιών ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών, ότι ‘το πρώτο χτύπημα’ ήρθε από την Ουκρανία. Αυτή είναι ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε», ανέφερε.

Ο ίδιος επανέλαβε και πάλι ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία τονίζοντας ότι έχει αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της που έχουν ολοκληρώσει τις ασκήσεις σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία, αλλά «η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο».

Σύμφωνα με τον Guardian ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν αποσχιστεί από το Κίεβο. Την Τρίτη η ρωσική Βουλή κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών. Σημειώνεται ότι η Δύση έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Στόλτεμπεργκ: Η Ρωσία θέλει πρόσχημα για να εισβάλει

Ανήσυχος για τις κινήσεις της Ρωσίας, δήλωσε αμέσως μετά την διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Ντονμπάς.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ έχει πληροφορηθεί πως η Ρωσία, δεν έχει κάνει πίσω, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να οργανώσει προβοκάτσια, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία που εξακολουθεί να διακατέχει την Δύση.

Όπως τόνισε το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη σημάδια απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων που περικυκλώνουν τα ουκρανικά σύνορα. «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα, σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» ξεκαθάρισε, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ουκρανία. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι πράκτορες που δρουν στην Ουκρανία».

«Έχουμε δει προσπάθειες να παρουσιαστεί ένα πρόσχημα για να δοθεί μια δικαιολογία για την εισβολή στην Ουκρανία. Οπότε φυσικά αυτό είναι ανησυχητικό» σημείωσε.

Αναμονή για τις απαντήσεις του Κρεμλίνου στη Δύση

Η Μόσχα έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι η γειτονική της Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά οι ΗΠΑ και η ίδια η Συμμαχία μέχρι στιγμής αρνούνται να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.

Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, η Ρωσία θα υποβάλει αργότερα σήμερα την απάντησή της στην επιστολή της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του διαλόγου για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Αναμένω ότι στο εγγύς μέλλον θα μάθετε με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η κατάσταση...Θα διαβιβάσουμε αυτή την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα», είπε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

Στα τέλη Ιανουαρίου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρείχαν στη Μόσχα γραπτές απαντήσεις σχετικά με τις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και στις απαντήσεις του ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας έχει προετοιμαστεί και είναι περίπου δεκασέλιδη.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο πρόεδρος ενέκρινε το έγγραφο και αυτό θα παραδοθεί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ σύντομα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά θα δημοσιοποιήσει το έγγραφο μόλις σταλεί στους δυτικούς ομολόγους του.

«Σαφώς θα δημοσιοποιήσουμε αυτή την επιστολή. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών των χωρών μας να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Διαφορετικά, αν κρατιέται κρυφό, όπως προτιμούν οι συνάδελφοί μας από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η κοινή γνώμη θα πλημμυρίσει από ψέματα και ωμή προπαγάνδα που τώρα γεμίζουν τον χώρο της πληροφόρησης», πρόσθεσε.

Η Ρωσία θεωρεί αδύνατον να συνεχίσει το έργο της στο κοινό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Λαβρόφ.

Τον περασμένο χρόνο η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα παύσει τις εργασίες της διπλωματικής αποστολής της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την απέλαση από τη Συμμαχία οκτώ Ρώσων τους οποίους η Συμμαχία χαρακτήρισε κατασκόπους.

Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η ειρήνη

Μόνο για λίγο κράτησε η εξομάλυνση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανίας, με τις τελευταίες αναφορές να κάνουν λόγο για πλήγματα και από τις πλευρές των συνόρων και συγκεκριμένα μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.

Οι πληροφορίες, σύμφωνα με το Reuters κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Από την πλευρά του το Κίεβο και συγκεκριμένα ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Παράλληλα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή. Νωρίτερα οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Οι πληροφορίες των εν λόγω επιθέσεων δεν είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρες, με πολλούς να φοβούνται προβοκάτσια που θα οδηγήσουν σε γενική σύρραξη. Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται έντονα από χθες το βράδυ ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

ΕΕ: «Δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση στο πεδίο»

Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τις δηλώσεις που έκαναν με τον Πρωθυπουργό της Τσεχία, Πιετρ Φιάλα.

«Αυτό είναι καλό» προσέθεσε. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη», σημείωσε και έκανε λόγο για τις προσπάθειες πολλών Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Όσον αφορά στους ισχυρισμούς από τη Ρωσία περί απόσυρσης στρατευμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Κατηγορίες για εκατέρωθεν πλήγματα στα σύνορα - Κίνδυνος γενικής σύρραξης

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Kατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι έπληξαν νηπιαγωγείο με οβίδες