ΚΟΣΜΟΣ

LIVE: Το κρίσιμο διάγγελμα Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

LIVE: Το κρίσιμο διάγγελμα Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Καταιγιστικές εξελίξεις και ανεξαρτησία Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ - Τι είπε στο διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν 

Μετάφραση: Ναταλία Τσερμιράκη

Σε νέα κλιμάκωση οδηγείται η ένταση στα ρωσο–ουκρανικά σύνορα, καθώς οι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν «έτοιμες για εισβολή» στην Ουκρανία.

Λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε το κρίσιμο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η κατάσταση στην Ουκρανία έλαβε χαρακτήρα σήμερα και για τον λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να εκτιμήσουμε αυτά που συμβαίνουν και να πάρουμε αποφάσεις. Η γειτονική μας χώρα είναι τα αδέρφια μας, μέρος της ίδιας κουλτούρας. Είναι συμπατριώτες μας. Από παλιά οι κάτοικοι της νότιας Ουκρανίας λέγανε τον εαυτό τους Ρώσους και Ορθόδοξους. Εξετάζοντας την ιστορία, η σημερινή Ουκρανία ήταν φτιαγμένη από την κουμμουνιστική Ρωσία. Ήταν ιστορικό μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας. Μετά την επανάσταση του 1917 και τον Εμφύλιο Πόλεμο οι κομμουνιστές έδωσαν στις κυβερνήσεις των δημοκρατιών, δικαιώματα και αρμοδιότητες. Το δικαίωμα κάθε λαού για αυτονομία ήταν στο Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης το 1922. Και έτσι μετά τη Σοβιετική Ένωση, πολλές δημοκρατίες πήραν εδάφη μαζί με τους κατοίκους».

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση».

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο Ρώσος πρόεδρος, ανέφερε: «Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία. Τους δώσαμε δάνεια, έχουμε περίπου 250 δισ. δολ. Η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι εθνικιστές της Ουκρανίας που έπαιρναν λεφτά και όπλα από τη Δύση συμμετείχαν σε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες. Η Δύση έδινε χρήματα στο Κίεβο. Η δύση στα λόγια ήταν υπέρ των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ βοηθούσε τους εθνικιστές της Ουκρανίας. Η αδύναμη κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν μπορούσε να αντισταθεί στους εθνικιστές που απαιτούσαν κάθε χρόνο περισσότερα και έτσι δεν έγινε ποτέ ανεξάρτητο κράτος. Οι άνθρωποι ήταν δυσαρεστημένοι και έτσι το 2014 ήρθε από τους εθνικιστές η ανατροπή της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τους εθνικιστές περίπου ένα εκατ. την ημέρα».

Στην συνέχεια του διαγγέλματός του ο Πούτιν σημείωσε: «Δεν μπορούμε να θυμηθούμε εγκλήματα σαν αυτό στην Οδησσό. Όλα αυτά που γίνονταν στην Ουκρανία έφεραν την υπογραφή εγκληματιών. Μετά από 8 χρόνια η Ουκρανία ζει μια πονεμένη κατάσταση. Οικονομικά διαλυμένη. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειές. Μέσα στην πανδημία έφυγαν 60.000 γιατροί και νοσηλευτές. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν νερό και ρεύμα. Όλες οι βιομηχανίες που είχε η Ουκρανία είναι διαλυμένες. Μέσα στην περσινή χρόνιά διαλύθηκαν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ουκρανίας. Η διάλυση της οικονομίας της Ουκρανίας συνδυάζεται με ψέματα στους κατοίκους. Η δύση κάνει κουμάντο στην Ουκρανία. Η πρεσβεία των ΗΠΑ κοντρολάρει τη διαφθορά της Ουκρανίας. Τους απαγορεύουν να μαθαίνουν ρώσικα. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, Τύπου. Κλείνουν κανάλια που δεν αρέσουν στους εθνικιστές. Το Κίεβο παλεύει και με το Πατριαρχείο της Μόσχας».

Σε σχέση με την Κριμαία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε: «οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν ελεύθερη επιλογή, βλέποντας ότι τους περιμένουν στο μέλλον τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχουμε αποδείξει πως οι περισσότερες έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό (σ.σ. την δύση). Στα εδάφη της Κριμαίας του Ντονμπάς και Ντόνετσκ ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα. Τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ στέλνουν χωρίς να κρύβονται όπλα στην Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη χώρα Αμερικάνοι στρατιώτες που εκπαιδεύουν Ουκρανούς. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χωρίς να κρύβονται, έχουν τα εδάφη της Ουκρανίας για εκπαιδεύσεις. Η Ουκρανία λέει ότι τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ αλλά δεν ισχύει. Προσπαθούν να μας πείσουν πως το ΝΑΤΟ είναι ειρηνευτική ένωση, αλλά εμείς ξέρουμε τι κρύβεται από πίσω. Το 1990 που ενώθηκαν, που ενώθηκε η Γερμανία, η Σοβιετική Ένωση πήρε υπόσχεση πως το ΝΑΤΟ δεν θα «ανοιχτεί» προς την Ανατολή. Όλα έγιναν ανάποδα. Η Ρωσία πήρε τα στρατεύματα από Γερμανία και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Έκανε αυτό που υποσχέθηκε. Πριν φύγει ο Κλίντον πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρωσία και ρωτήθηκε τι σκέφτεται για την Ρωσία στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πω όλα τα μυστικά της κουβέντας μας, αλλά τα αποτελέσματα τα βλέπετε τώρα. Το ΝΑΤΟ εισχώρησε προς τα σύνορα της Ρωσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι το να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί ήδη. Και ποιος είναι ο βασικός εχθρός για το ΝΑΤΟ και την Αμερική; Η Ρωσία. Οπότε καταλαβαίνουμε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί για τα όπλα και τα εδάφη. Αν η Αμερική και το ΝΑΤΟ μπουν στην Ουκρανία, θα είναι απειλή προς τη Ρωσία. Η Αμερική δεν μας απαντά όταν ζητάμε διάλογο. Ζητήσαμε να διακοπεί η διαδικασία και να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και μας απάντησαν πως την απόφαση παίρνουν τα μέλη. Ήθελαν ο διάλογος να γίνει μεταξύ τους. Οι ρωσικές προτάσεις ήταν: Όχι όπλα στην Ουκρανία, να μην «προχωρήσει» το ΝΑΤΟ προς στη Ρωσία. Μας απειλούν με κυρώσεις. Ακόμα και να μην υπήρχε το ζήτημα της Ουκρανίας, πάλι θα μας απειλούσαν. Σε αυτήν την κατάσταση που οι προτάσεις μας έμειναν χωρίς απαντήσεις, η Ρωσία είχε όλα τα δικαιώματα για να κάνει ότι χρειαστεί για τη δική της ασφάλεια. Η Δύση προσπαθεί να ανοίξει τρίτη επιχείρηση στο Ντονμπάς όπως το 2015. Χρησιμοποιεί όλα τα είδη των όπλων. Σκοτώνει άμαχους κατοίκους και όλος ο πολιτισμένος κόσμος δεν το θέλει αυτό. Οι κάτοικοι προσπαθούν να πολεμήσουν τον νεοναζισμό, να ζήσουν στα εδάφη τους, να μιλούν τη γλώσσα τους. Αλλάζουν πρόεδροι αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλά δεν αλλάζει η ουσία. Τώρα ξέροντας όλα αυτά, παίρνουμε την απόφαση να αναγνωρίσουμε το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Απαιτούμε το Κίεβο να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλιώς θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Παρέμβαση Σολτς και προειδοποίηση στον Πούτιν να μην αναγνωρίσει τους αυτονομιστές

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία - Διάγγελμα Πούτιν για «πόλεμο ή ειρήνη»

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ – Ένας άμαχος νεκρός

Ουκρανία: «Καταιγίδα» ρωσικής εισβολής συγκεντρώνεται στα σύνορα, λένε Δυτικοί αξιωματούχοι

Λευκός Οίκος: Μια ρωσική εισβολή θα συνθλίψει τον ουκρανικό λαό

Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» από Πούτιν - Απόφαση σήμερα για αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών

Ο peacemaker Εμανουέλ Μακρόν και η κρίση στην Ουκρανία

Ουκρανία: «Κλείδωσε» στις 24 Φεβρουαρίου η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν στη Γενεύη

Ρωσία - Ουκρανία: Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ζητούν αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τον Πούτιν