ΚΟΣΜΟΣ

Ο peacemaker Εμανουέλ Μακρόν και η κρίση στην Ουκρανία

Ο peacemaker Εμανουέλ Μακρόν και η κρίση στην Ουκρανία
O Εμανουέλ Μακρόν
AP IMAGES

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος στις πληροφορίες και την ρητορική των μυστικών του υπηρεσιών για την κρίση στην Ουκρανία, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκει την ευκαιρία να βγει μπροστά και να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού αναλαμβάνοντας να συνομιλήσει με όλες τις πλευρές.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το ζητούμενο σε αυτή τη σφοδρή κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι τι θα θεωρήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως προσωπική νίκη για τον ίδιο και την χώρα του και πώς ο Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να πουλήσει το «αφήγημα» ότι απέτρεψε ένα πόλεμο. Δυστυχώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εγκλωβισμένος στους τακτικούς ελιγμούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ οι οποίες τον οδήγησαν και στο φιάσκο της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, μια κίνηση η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέσα σε αυτό το κακό κλίμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας βρήκε την ευκαιρία να διαδραματίσει ένα ρόλο «ειρηνοποιού». Κίνηση που θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την Γαλλία, αλλά και πολιτικά τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν που τόσο πολύ χρειάζεται την ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ με φόντο τις εκλογές στη Γαλλία. Με δεδομένο ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο ο Γάλλος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμιρ Πούτιν από την οποία διεφάνη μια χαραμάδα συνεννόησης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο Μακρόν άκουσε τα παράπονα του Πούτιν αλλά προσπάθησε να επιχειρήσει κι ένα πολιτικό μασάζ προς τον Ρώσο Πρόεδρο. Το τηλεφώνημα μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά και αμέσως μετά ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επί μία ώρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μακρόν και Πούτιν διαφώνησαν στη συνομιλία τους για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Ρώσος ομόλογός του στην Ουκρανία. Όμως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί σήμερα η Τριμερής Ομάδα Επαφής (ΤΟΕ), στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ. Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν «να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες» για τη διαφύλαξη της ειρήνης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. «Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να διαφυλαχθεί η ειρήνη», πρόσθεσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκινά κύκλο συνομιλιών με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στις επαφές του Μακρόν πρέπει να προσθέσουμε και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Le Monde: Ο Εμανουέλ Μακρόν και η τέχνη της μεσολάβησης - Ο Γάλλος πρόεδρος κινδυνεύει να εκτεθεί