ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Ουκρανίας: «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει πόλεμος»

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος στην Ουκρανία διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντομίρ Ζελένσκι

Σε μια διαφορετική εκτίμηση όσον αφορά στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντομίρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης, ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος εναντίον της χώρας του.

Όπως είπε δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση της κρίσης προσθέτοντας, πάντως, ότι αν παρόλα αυτά υπάρξει πόλεμος «είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο»

Παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ο Ζελέσνκι σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Εσθονίας, Άλαρ Κάρις εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά καθησυχαστικός. Αν παρ' όλα αυτά υπάρξει εισβολή πλήρους κλίμακας τότε θα κινδυνεύσουν και άλλα κράτη, είπε.

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και κλείσιμο του Nord Stream 2

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ειπε επίσης οτι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το θέμα έχει γίνει επίμαχο καθώς ορισμένοι ηγέτες στην Ευρώπη, με πρώτη και κύρια τη Γερμανία, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο. Το θέμα προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ, καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά.

Καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι συζητούν τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος τους προέτρεψε ωστόσο να τηρήσουν σκληρή στάση και να μην περιμένουν μέχρι να κλιμακωθεί η κρίση.

Όπως είπε ο Ζελένσκι η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί βάση για νέες επιθετικές ενέργειες με τον ίδιο να προσθέτει ότι «γενναίοι ηγέτες» έχουν προστρέξει για να στηρίξουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το ρωσικό κοινοβούλιο επικύρωσε τις συμφωνίες του Ντονμπάς

Η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα από τους βουλευτές. Το ρωσικό κοινοβούλιο επικύρωσε τις συμφωνίες του Ντονμπάς Οι Ρώσοι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης συμφωνιών που στηρίζουν την πολιτική συνεργασία και τη στρατιωτική υποστήριξη των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διακήρυξη για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/2), η ρωσική Δούμα υποστήριξε ομόφωνα τις συμφωνίες, με 400 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ τους. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, τα κοινοβούλια των δύο περιοχών επικύρωσαν ταυτόχρονα τη «Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oυκρανική κρίση: Τι θα συμβεί αν εισβάλλει η Ρωσία στο Κίεβο; Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος

Κρίση στην Ουκρανία: Οι πρώτες κινήσεις της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν

Ραγδαίες εξελίξεις: Το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb: «Η στάση της Ρωσίας, ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο»

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν - Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την επόμενη ημέρα

Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση

Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη