ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φύγετε αμέσως από τη Ρωσία λέει το υπουργείο Εξωτερικών στους Ουκρανούς

Ουκρανία: Φύγετε αμέσως από τη Ρωσία λέει το υπουργείο Εξωτερικών στους Ουκρανούς
Έκτακτη οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία
AP PHOTO

Έκτακτη οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία

Έκκληση στους Ουκρανούς πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία απηύθυνε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας στην ανακοίνωσή του καλεί τους Ουκρανούς να μην επισκέπτονται τη Ρωσία Όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα καταλήγει η ανακοίνωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ το οποίο σημειώνει ότι «η όξυνση της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφερθούν προξενικές υπηρεσίες σε Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Παράλληλα η Ουκρανία άρχισε σήμερα, Τετάρτη, να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος. Όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας όσοι δεν αναποκριθούν στην επιστράτευση θα αντιμετωπίσουν «ποινικές ευθύνες».

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την επιστράτευση εφέδρων το βράδυ της Τρίτης μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία, απέκλεισε, όμως, μια γενική επιστράτευση

Κατά την εκτίμηση των ειδικών υπάρχουν περίπου 900.000 έφεδροι στην Ουκρανία.

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Πολύ πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί στο Κίεβο

Λίγο νωρίτερα στην εκτίμηση ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να επιτεθεί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, προχώρησε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λίζα Τρους.

Τις ίδιες λέξεις χρησιμοποίησε η βρετανίδα ΥΠΕΞ όσον αφορά τις πιθανότητες ο Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μια «πλήρη εισβολή» στην Ουκρανία

Παράλληλα η κυρία Τρους κάλεσε τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Πούτιν: Είμαι διατεθειμένος για διπλωματικές λύσεις

Το πρωί της Τετάρτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια κίνηση που αρκετοί χαρακτηρίσαν ως ελιγμό, δήλωσε διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει για αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία ωστόσο επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σήμερα:

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βρούμε διπλωματικές λύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία

Κρίση στην Ουκρανία: Τα «μυστικά» της στρατηγικής Μπάιντεν και Πούτιν

Κρίση στην Ουκρανία: «Πάρτι» στο twitter με το ρολόι του Πούτιν και των συνεργατών του - Τα σενάρια