ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απαντούν με κυρώσεις - Διακόπτουν κάθε διπλωματική γέφυρα με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
AP Photo

Ουκρανία - Όλες οι ειδήσεις: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε αργά το βράδυ της Τρίτης «την αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοινώνοντας οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέες παραδόσεις «αμυντικών» όπλων στην Ουκρανία.

Ανακοινώνοντας ότι οι ουκρανικές περιοχές τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη αφορούν ακόμη και εδάφη που δεν ελέγχονται επί του παρόντος από τους αυτονομιστές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «επεξεργάζεται δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

Οι πρώτες κυρώσεις

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια «πρώτη δόση» κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις «ρωσικές ελίτ» καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Επιβάλλουμε μεγάλες κυρώσεις για το ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», δήλωσε. «Έδωσα την άδεια για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, εμείς, επομένως, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε. «Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα προκαλέσει τεράστια δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους».

«Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση. Ελπίζω ότι η διπλωματική οδός θα παραμείνει ανοιχτή», τόνισε.

Ικανοποίηση στο Κίεβο για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιβάλει πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μοιάζει να είναι δυνατή «πρώτη κίνηση», έκρινε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ πως το Κίεβο θα λάβει κι άλλα όπλα.

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν – μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο Fox News. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

Δυτικές χώρες ανακοίνωσαν την Τρίτη ομοβροντία κυρώσεων, ειδικά σε βάρος τραπεζών, για την απόφαση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ανατολικών ουκρανικών περιφερειών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών και να αναπτύξει στρατεύματα εκεί που διατείνεται πως έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο.

Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, είπε νωρίτερα ο Κουλέμπα, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με τον Λαβρόφ

Ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

«Την περασμένη εβδομάδα συμφώνησα να συναντήσω τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου για να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.Αυτό όμως θα συνέβαινε μόνο αν η Ρωσία δεν έκανε εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα που βλέπουμε πως η εισβολή ξεκινά και η Ρωσία έχει κάνει ξεκάθαρη την άρνησή της για διπλωματία, δεν έχει πλέον νόημα να προχωρήσουμε με τη συνάντηση αυτή τη στιγμή. Έστειλα ένα γράμμα στον ΥΠΕΞ Λαβρόφ για να τον ενημερώσω σχετικά», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δεν θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας

«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο».

Αυτό ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν πως ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχε αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ που υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική.

«Σε αυτό το σημείο ασφαλώς δεν σχεδιάζεται», όπως το έθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, συμπληρώνοντας ότι θα απαιτείτο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία για να οργανωθεί τέτοια σύνοδος κορυφής.

Τι περιλαμβάνει η αναδιάταξη στρατευμάτων στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αναδιάταξη στρατευμάτων στην Ευρώπη περιλαμβάνει την αποστολή 800 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και μέχρι οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης 32 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι AH-64 στην περιοχή της Βαλτικής και στην Πολωνία, προερχόμενα από άλλες τοποθεσίες της Ευρώπης.

Αυτές οι ενισχύσεις έχουν σκοπό «να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον τους και να εκπαιδευτούν με τις δυνάμεις στις χώρες υποδοχής», φέρεται να είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Νωρίτερα την Τρίτη, μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις