ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Πώς ο παράγοντας καιρός μπορεί να φέρει πιο σύντομα την εισβολή της Ρωσίας

Ουκρανική κρίση: Πώς ο παράγοντας καιρός μπορεί να φέρει πιο σύντομα την εισβολή της Ρωσίας
Ουκρανία: Ο καιρός στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας
Twitter

Ουκρανία: Ο καιρός στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας

Την παράμετρο του καιρού ως καταλύτη στις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς μπορεί να επιταχύνει το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Guardian.

Όπως σημειώνεται οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σήμερα μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για λίγες ημέρες ώστε να είναι αξιόμαχες αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν στις κοντινές βάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως να βρεθεί υπό πίεση για να χρησιμοποιήσει σχετικά σύντομα τις δυνάμεις αυτές προκειμένου να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθεί να τους στείλει σε βάσεις που ναι μεν βρίσκονται στην ανατολική ή δυτική Ρωσία αλλά σε απόσταση δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή.

Ειδικοί επί των στρατιωτικών εξηγούν ότι τέτοιες προκεχωρημένες θέσεις, συχνά χωρίς αρκετή προστασία από το κρύο, μπορούν να διατηρηθούν για μια μικρή περίοδο και ήδη υπάρχουν αποδείξεις στα social media για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν Ρώσοι στρατιώτες κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Φωτογραφίες που ανήρτησε ο στρατιωτικός αναλυτής, Ρομπ Λι, τη Δευτέρα απεικονίζουν περίπου 100 στρατιώτες ξαπλωμένους σε έναν σταθμό τρένου περίπου 20χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία και χωρίς να έχουν καμία προστασία ενώ, κατά την ίδια πηγή, υποχρεώθηκαν να εξασφαλίσουν μόνοι τους τροφή.

Κάτοικοι της περιοχής Κοϊνίκι της Λευκορωσίας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία περιέγραψαν σκηνές με Ρώσους στρατιώτες «να πίνουν και να πουλάνε καύσιμα», υπονοώντας, δηλαδή, ότι υπάρχει ήδη ζήτημα πειθαρχίας στο ρωσικό στράτευμα.

Δυτικοί ειδικοί σε θέματα πληροφοριών εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή περίπου το 1/3 των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έχουν αναπτυχθεί» σε θέσεις πρώτης γραμμής και είναι έτοιμα για επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορέσει να διατηρήσει τις δυνάμεις αυτές σε προωθημένες θέσεις «για λίγες ημέρες».

«Αν τα στρατεύματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αυτό πιθανότατα θα γίνει πολύ σύντομα, όσο είναι ακόμα «φρέσκα» δήλωσε ο αναλυτής του thinktank Rusi, Νικ Ρέινονλτς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σήμερα:

Ρωσίδα από το Λουγκάνσκ στο Newsbomb: «Οι εικόνες από τα διαμελισμένα πτώματα με στοιχειώνουν ακόμη»

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βρούμε διπλωματικές λύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία

Κρίση στην Ουκρανία: Τα «μυστικά» της στρατηγικής Μπάιντεν και Πούτιν

Κρίση στην Ουκρανία: «Πάρτι» στο twitter με το ρολόι του Πούτιν και των συνεργατών του - Τα σενάρια