ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καταγγέλλει την έκκληση των αυτονομιστών προς τη Ρωσία να τους χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια

Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ
AP Photo

Ουκρανία - Όλες οι ειδήσεις: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατήγγειλε την Τετάρτη την έκκληση που απηύθυναν οι ουκρανοί φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μόσχα να τους προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, στην οποία είδε σοβαρή απειλή για την Ουκρανία.

«Το αίτημα για βοήθεια που απευθύνθηκε στη Μόσχα από τις αποσχισθείσες περιοχές των αυτονομιστών που αποκαλούνται ΛΔΝ/ΛΔΛ (σ.σ. αρκτικόλεξα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ) αναγγέλλεται ένα περαιτέρω πολύ επικίνδυνο βήμα για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, που θα θέσει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο», τόνισε ο Μπορέλ μέσω Twitter.

«Η ΕΕ απαιτεί σθεναρά από τη Ρωσία να απόσχει από κάθε νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την αργά την Τετάρτη ότι έλαβε έκκληση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από αξιωματούχους των δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να «απωθηθεί» ο ουκρανικός στρατός.

Η βοήθεια ζητήθηκε «στη βάση» των συμφωνιών φιλίας που υπογράφτηκαν αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» και τη Μόσχα, που ανοίγουν την πόρτα στην παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη των ανταρτών, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύνοδος κορυφής

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα Πέμπτη (24/2) στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις «τελευταίες εξελίξεις» στην ουκρανική κρίση, μετά την έγκριση του πρώτου πακέτου ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν τρόποι για να υποχρεωθεί «να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της η Ρωσία» και να προσφερθεί στήριξη στην Ουκρανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε Επίσης:

Ουκρανική κρίση: Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα

Ουκρανία: «Σβήνει» η διπλωματία, «φουντώνουν» οι προετοιμασίες για μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση