ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Σβήνει» η διπλωματία, «φουντώνουν» οι προετοιμασίες για μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση

Ουκρανία: «Σβήνει» η διπλωματία, «φουντώνουν» οι προετοιμασίες για μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση
Ουκρανία: Οι φωτογραφίες της Maxar εντείνουν την ανησυχία για το ότι πλησιάζουμε σε μια ανοιχτή στρατιωτική σύρραξη
AP PHOTO

Ουκρανία: Οι φωτογραφίες της Maxar εντείνουν την ανησυχία για το ότι πλησιάζουμε σε μια ανοιχτή στρατιωτική σύρραξη

Κινήσεις, δηλώσεις και φωτογραφίες των τελευταίων ωρών επιτείνουν την αγωνία για την τροπή που ενδεχομένως να πάρει η κρίση στην Ουκρανία καθώς φαίνεται ότι τη θέση της διπλωματίας προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση, έχουν πάρει οι προπαρασκευαστικές κινήσεις για μια ανοιχτή σύγκρουση και οι κυρώσεις.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Τετάρτης ούτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει αύριο, Πέμπτη, ούτε και τελικά θα προχωρήσει η σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν για την οποία είχε προσπαθήσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή έχει ξεκινήσει και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτει πλήρως τη διπλωματίας, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε με συνάντηση τη δεδομένη χρονική στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την εταιρεία Maxar, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη νότια Λευκορωσία, κοντά, δηλαδή, στα σύνορά της με την Ουκρανία εντείνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο να είμαστε ακόμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο μιας ανοιχτής ένοπλης σύγκρουσης προκαλούν

Στις φωτογραφίες της Maxar, η οποία παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, φέρεται να έχει καταγραφεί η ανάπτυξη περισσότερων από 100 στρατιωτικών οχημάτων και δεκάδων στρατιωτικών σκηνών.

Στις φωτογραφίες έχει καταγραφεί, επίσης, ένα νέο νοσοκομείο εκστρατείας δίπλα σε ένα στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως σημείωσε η Maxar.

Μαρτυρίες των προηγούμενων ωρών έχουν αναφέρει μετακίνηση βαρέως εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, στη δυτική Ρωσία, με την Maxar να μιλά και για ανάπτυξη αρκετών στρατιωτών.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο Reuters ότι μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

Ουκρανία: Τα στοιχεία που δείχνουν ανοιχτή σύγκρουση

Αυτό που προβληματίζει τη Δύση και ενδεχομένως δείχνει προς μια ανοιχτή σύγκρουση είναι η αναφορά του Πούτιν ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει τα αιτήματα του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει αυτό που ζητούν οι δύο περιοχές για τα σύνορά τους τα οποία περιλαμβάνον περιοχές πολύ δυτικότερα από την σημερινή γραμμή επαφής και περιλαμβάνουν περιοχές και πόλεις, όπως η Μαριούπολη, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια μαζική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας» παρατηρώντας ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει αποθέματα αίματος κοντά στα σύνορα. «Δεν χρειάζεσαι το αίμα εκεί εκτός και αν σχεδιάζεις να ξεκινήσεις έναν πόλεμο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν ενισχύσεις στα κράτη της Βαλτικής που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «αποτελούν απόλυτα αμυντικές κινήσεις εκ μέρους μας» και υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία.

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αναδιάταξη στρατευμάτων στην Ευρώπη περιλαμβάνει την αποστολή 800 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και μέχρι οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης 32 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι AH-64 στην περιοχή της Βαλτικής και στην Πολωνία, προερχόμενα από άλλες τοποθεσίες της Ευρώπης. Αυτές οι ενισχύσεις έχουν σκοπό «να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον τους και να εκπαιδευτούν με τις δυνάμεις στις χώρες υποδοχής», φέρεται να είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη δήλωσε ότι περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες δεν θα είναι απαραίτητες αν το Κίεβο διαπραγματευτεί με την Μόσχα «για δύσκολα ζητήματα». Τα τρία αιτήματα του Ρώσου προέδρου είναι η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, η αποκήρυξη των προθέσεων της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η μερική αποστρατικοποίηση.

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Εντωμεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απαντούν με κυρώσεις - Διακόπτουν κάθε διπλωματική γέφυρα με τη Ρωσία

Ρωσία: Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουκρανία

Ουκρανία: Η Ουάσιγκτον στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Βαλτική