ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Δεν θέλω να ανασυστήσω μια αυτοκρατορία»

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Δεν θέλω να ανασυστήσω μια αυτοκρατορία»
Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαία

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Ρωσία μετά την πρτώση της ΕΣΣΔ εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες

Την επόμενη κιόλας ημέρα της αναγνώρισης αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η Ρωσία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Υπερασπιζόμενος την χθεσινή του απόφαση είπε πως η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.
«Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Λαμβάνουμε μέτρα για την ενέργεια

Ουκρανική κρίση: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε κυρώσεις σε 5 ρωσικές τράπεζες και 3 Ρώσους ολιγάρχες