ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Υεμένη

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Υεμένη

Ενώ η κυβέρνηση της Υεμένης συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας, τουλάχιστον τρεις μαχητές μιας οργάνωσης που φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό.

Ένας τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Σάμπουα, στη νότια Υεμένη, είπε πως αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός οχήματος σκοτώνοντας έξι μαχητές της Άνσαρ αλ Σαρία (Οπαδοί του ισλαμικού νόμου), μιας οργάνωσης η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Όμως η ίδια η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μόνο τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν στην επίθεση, που πρόσθεσε ότι έγινε από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, όχι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης.

Η Ουάσινγκτον έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη για να εξοντώσει υεμενίτες μαχητές.

Κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια μαζικής κλίμακας επιχείρηση εναντίον των ανταρτών αφού αυτοί επιτέθηκαν σε ένα στρατόπεδο στην πόλη Λόντερ την περασμένη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.

Η Υεμένη, έπειτα από μια χρονιά πολιτικής αναταραχής η οποία τελικά οδήγησε στην αποχώρηση του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από την προεδρία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την εξασθένιση του ελέγχου της κυβέρνησης κι επέκτειναν την επιρροή τους. Η δράση των ισλαμιστών θεωρείται μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, αντιπρόεδρος του Σάλεχ που αναδείχθηκε νέος πρόεδρος. Εξάλλου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σιίτες αντάρτες στο βορρά και αυτονομιστές στο νότο.