ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία πολιορκείται: Κάτοικοι κρύβονται στα καταφύγια για να σωθούν, στιγμές αγωνίας

Σπαρακτικές εικόνες απο το μετρό του Κιέβου
Σπαρακτικές εικόνες απο το μετρό του Κιέβου
ΑP

Στιγμές τρόμου και φρίκης ζει η Ουκρανία που βίωσε τη δεύτερη νύχτα του πολέμου. Πολίτες κοιμούνται στο μετρό, οι δρόμοι έχουν ερημώσει και μικρά παιδιά αποχωρίζονται με δάκρυα απο τους γονείς τους, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους ξαναδούν. 

Μητέρες και μικρά παιδιά αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους καθώς 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία εν μέσω του χάους που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα. «Πιστεύουμε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι πρέπει να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους και μπορεί να έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, και αρκετές χιλιάδες έχουν περάσει τα διεθνή σύνορα» δήλωσε η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όσοι έμειναν πίσω συνωστίστηκαν σε καταφύγια βομβών και σταθμούς του μετρό εν μέσω φόβων για επιθέσεις νωρίς το πρωί. Οι δρόμοι του Κιέβου ερήμωσαν καθώς κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω ανησυχίας ότι η Ρωσία θα χτυπήσει την πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, τόνισε ότι τέσσερις σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Οικογένειες με μικρά παιδιά και κατοικίδια, γέμισαν τον σταθμό του μετρό στο Χάρκοβο την Πέμπτη. Οι εικόνες απο τα αυτοσχέδια καταφύγια όπου βρήκε καταφύγιο ο άμαχος πληθυσμός συγκλονίζουν.

Το φιλί του αποχαιρετισμούΑ.Ρ

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης της Ρωσίας, σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας επικράτησε πανικός, ενώ οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι γύρω από το Κίεβο ήταν μποτιλιαρισμένοι από οχήματα που εγκατέλειπαν την πόλη.

Συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν γυναίκες να κρατούν τα μωρά τους και να φιλούν τους συντρόφους τους πριν τους αποχωριστούν. Ο φακός απαθανάτισε τον 28χρονο Βλαντ να παραδίδει τον δίχρονο γιο του στη μητέρα Τατιάνα, καθώς εγκαταλείπει την πρωτεύουσα που έχει χτυπηθεί από αεροπορικές επιδρομές για τα πεδία των μαχών.

vlad.jpg
Η 26χρονη μητέρα και ο γιός της αποχαιρετάνε τον πατέρα που φεύγει για το μέτωποΑ.Ρ

Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου καθώς οι τρομοκρατημένοι Ουκρανοί που έμειναν αναζητούν καύσιμα, κάνουν ουρές για ώρες έξω από τα μηχανήματα ανάληψης και τοιβάζονται σε τρένα και αυτοκίνητα σε μια προσπάθεια να φύγουν. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων άρχισαν να δίνουν καύσιμα με δελτίο, ενώ τεράστιες γραμμές σχηματίστηκαν έξω από τα ΑΤΜ σε όλη τη χώρα.

Αλλά τα κέντρα των πόλεων θύμιζαν πόλεις-φαντάσματα καθώς επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος. Οι πολίτες άρχισαν πανικόβλητοι να αγοράζουν νωρίτερα την Πέμπτη, καθώς τράπεζες, καταστήματα και βενζινάδικα άρχισαν να αδειάζουν όταν οι ντόπιοι έμαθαν για την ολονύχτια εισβολή. Η κυκλοφορία διακόπηκε στους κεντρικούς δρόμους έξω από την πρωτεύουσα, παρά τις εκκλήσεις προς τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους - με ορισμένους πολίτες να ξεσπούν σε κλάματα καθώς έφταναν σε ασφαλές σημείο στα σύνορα με την Πολωνία.

Η Βαρσοβία άνοιξε εννέα κέντρα υποδοχής για να υποδεχτεί τους αμάχους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Mariusz Kaminski δήλωσε: «Σίγουρα θα υπάρξει κύμα προσφύγων που θα φτάσει στη χώρα μας» ειπε καθώς η χώρα προσφέρει στους ξεριζωμένες είδη πρώτης ανάγκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα επίθεση στο Κίεβο - Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η χώρα «αφέθηκε μόνη» της - Υπάρχουν τουλάχιστον 137 νεκροί

LIVE Blog: Δραματικές ώρες στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις