ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θρίλερ» με τα στενά του Βοσπόρου - Διαψεύδει τον Ζελένσκι η Τουρκία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θρίλερ» με τα στενά του Βοσπόρου - Διαψεύδει τον Ζελένσκι η Τουρκία
ap

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε tweet που έκανε πριν από λίγο - «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», λέει η Τουρκία

Την πρώτη επίσημη διευκρίνιση από τότε που ο Ζελένσκι είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε να κλείσει τις πλωτές οδούς στην Μαύρη Θάλασσα για τα πολεμικά πλοία έκανε στο Reuters, Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Τουρκία «δεν έχει λάβει απόφαση να κλείσει τα στενά για τα ρωσικά πλοία».

Δημοσίευμα του Guardian.

Εάν συνέβαινε, ένα κλείσιμο θα παραβίαζε τη Συνθήκη για τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, η Ρωσία, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Interfax, αναφέρει ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση για το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας.

«Υπάρχουν εικασίες ότι το tweet του Ζελένσκι μπορεί να ήταν ένα αίτημα για την Τουρκία να αναλάβει δράση, παρά μια επιβεβαίωση ότι θα ίσχυε», λέει σε δημοσίευμά του ο Guardian μεταφέροντας τα όσα αναφέρει το Interfax.

Το δημοσίευμα του Interfax.

Όλα τα παραπάνω προκλήθηκαν μετά από ανακοίνωσή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε tweet που ανέφερε ότι ο Ερντογάν θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου.

Συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος γράφει: «Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!».

Επιπλέον η ουκρανική συνοριοφυλακή είπε σήμερα πως η Ρωσία έκλεισε το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας για τη ναυσιπλοΐα.

"Η παρουσία πλοίων σε αυτήν τη ζώνη θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική απειλή", αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση.

Χθες Παρασκευή, η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία έπληξε δύο εμπορικά πλοία κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, στο νότιο τμήμα της χώρας, μία ημέρα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για μια άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα, ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε μια ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τους Ουκρανούς που έχουν σκοτωθεί στη ρωσική επίθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων μέρος του οπλισμού που είχε στείλει η Δύση

Ουκρανία: Συγκινεί γυναίκα που μαζεύει τα συντρίμμια του σπιτιού της και τραγουδά τον εθνικό ύμνο