ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λύθηκε το μυστήριο με το γράμμα «Ζ» στα ρωσικά τανκς

Ρωσικό στρατιωτικό όχημα με το γράμμα Ζ
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα με το γράμμα Ζ
A.P

Πονοκέφαλο σε αναλυτές και στρατιωτικούς στη Δύση είχε προκαλέσει το γράμμα Ζ που υπάρχει πάνω στα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούν στην Ουκρανία. Τελικά το μυστήριο έλυσε δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας

Το γράμμα «Ζ» δεν υπάρχει στο κυριλλικό αλφάβητο και κανένας δεν μπορούσε να δώσει μέχρι στιγμής πειστική απάντηση για το τι μπορεί να σημαίνει, γεγονός που έδωσε τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας.

Ένας απο τους πρώτους που το εντόπισαν ήταν ο ερευνητής Άρικ Τόλερ ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις στην ανατολική Ουκρανία εδώ και 8 χρόνια, αλλά πρώτη φορά βλέπει και εντοπίζει ένα τέτοιο σύμβολο.

Έκτοτε αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες για το γράμμα «Ζ». Κάποιες υποστήριζαν ότι είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες του οχήματος και είναι έτοιμο να επιχειρήσει. Κάποιοι υποστήριζαν ότι υπήρχε στα ρωσικά άρματα για να ξεχωρίζουν από τα ουκρανικά και να μην υπάρξουν «φίλια πυρά» από άλλες ρωσικές δυνάμεις.

Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν οτι το «Ζ» σήμαινε «Ζελένσκι», το αρχικό του ονόματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του νούμερο ένα στόχου των Ρώσων. Οι International Business Times, είχαν γράψει ότι το «Ζ» μπορεί να σημαίνει «σημείο χωρίς επιστροφή». Τελικά ούτε αυτό ίσχυε, καθώς η εξήγηση στη σπαζοκεφαλιά είναι πολύ πιο απλή

Η λύση στο μυστήριο με το γράμμα «Ζ»

Την απάντηση στο γρίφο για το γράμμα Ζ έδωσε τελικά δημοσίευμα της εφημερίδας Novosti. Αναφέρει λοιπόν οτι υπάρχουν και άλλα γράμματα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για αντίστοιχες μονάδες του στρατού. Όπως το «Χ» και το «Ο».

Το γράμμα Ζ φαίνεται να σημαίνει ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και το Ζ μέσα σε τετράγωνο, ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την Κριμαία. Ο υπόλοιπος κατάλογος γραμμάτων:

Ο: Ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας
V: Ρωσικό πολεμικό ναυτικό
Χ: Δυνάμεις που έρχονται από την Τσετσενία
Α: Ειδικές δυνάμεις.

Για να ξεχωρίζουν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι φοράνε τις ίδιες στολές, χρησιμοποιούν περιβραχιόνια. Οι Ρώσοι φοράνε κόκκινα και οι Ουκρανοί κίτρινα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου - Τι σημαίνει αυτό για τα ρωσικά πλοία