ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν συνιστούν συνθηκολόγηση οι απαιτήσεις της Ρωσίας», λέει ο Λαβρόφ

Σεργκέι Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
AP Photo/Richard Drew, File

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η Μόσχα δεν απαιτεί τη συνθηκολόγηση του Κιέβου αλλά τις διαπραγματεύσεις. «Κόκκινη γραμμή» η Κριμαία για το Κρεμλίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τις απόψεις της σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ενόψει του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων με το Κίεβο το βράδυ της Τετάρτης. Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως η τοποθέτηση του προέδρου Ζελένσκι, με την οποία ζητά εγγυήσεις για την ασφάλεια, είναι ένα θετικό βήμα.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το να υπάρξουν διευρυμένες διαπραγματεύσεις των δυο χωρών δεν συνιστά συνθηκολόγηση για την Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πέσει στο τραπέζι το θέμα της Κριμαίας καθώς είναι κάτι που το Κρεμλίνο δεν βάζει στη συζήτηση σε καμία περίπτωση. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συνθηκολόγηση δεν είναι ο όρος που θα χρησιμοποιηθεί. Προσφέρουμε μια συμφωνία», σχολίασε και εξήγησε πως αυτή «θα διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα όλων των λαών που ζουν στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις εθνικές μειονότητες, την ισότητα τους».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σχολίασε επίσης πως «αυτά είναι πράγματα που δημιουργούν ήδη τη νομοθετική βάση για περαιτέρω ρωσοφοβική πολιτική, και όχι μόνο ρωσοφοβική, ενάντια σε όλες τις άλλες εθνικές μειονότητες. Ούγγρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Βούλγαρους».

Διαβάστε επίσης:

Απειλή Λαβρόφ: Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι πυρηνικός