ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα-κόλαση στο Κίεβο λίγο πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις - Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα

Εκρήξεις στο Κίεβο
Εκρήξεις στο Κίεβο
Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (3/3) την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, τη μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Αργά την Τετάρτη, ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε (2/3) ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει την Τετάρτη τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Σειρήνες και νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης (3/3) την ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στις πλατφόρμες Telegram και Facebook.

Στο μήνυμά του ανέφερε πως «κάθε κατακτητής θα λάβει οργή από τους Ουκρανούς. Η οργή θα είναι τέτοια που θα τη θυμούνται για πάντα».

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Διαβεβαίωσε ότι σχεδόν 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε την Τετάρτη τον πρώτο απολογισμό των απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για 498 νεκρούς στρατιωτικούς και άλλους 1.597 τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον ευχαρίστησε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οτάβα σε βάρος της Μόσχας, παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει και σε άλλες.

Ακόμη, γνωστοποίησε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Καζακστάν, τον Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμμαχο της Μόσχας, και ότι συμφώνησαν να «συνεργαστούν σε ανθρωπιστικά ζητήματα».

Θρίλερ με το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων

Σήμερα το πρωί αναμένεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για το δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

Ο ρωσικός στρατός δημιουργεί έναν διάδρομο ασφαλείας για την μετακίνηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, παρότι τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αναφορές από την ουκρανική πλευρά, με βάση τις οποίες διαψεύδεται την περιοχή των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρισκόταν καθ’ οδόν για το σημείο συνάντησης με τους ουκρανούς, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Στο μεταξύ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη και συζητά για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως επίσης και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικής οδού.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν κατά Ρωσίας: «Συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»